ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guiden till kajakturen

Peter Löwendahl-Nyrén · 26 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Runt om i Stockholm syns kajaker glida fram. Metro testade den nya trendsporten på Ulvsundasjön i Stockholm – och klarade sig utan att bli genomsura.

Runt om i Stockholm syns kajaker glida fram. Metro testade den nya trendsporten på Ulvsundasjön i Stockholm – och klarade sig utan att bli genomsura. Foto: Laura Canedo Pouso


Metro hängde med på den senaste trenden i vattnet

klar

Artikellänk är kopierad

Isättningen går utan missöden. Lika bra går det att kliva i. Sex nybörjare och en instruktör beger sig ut för att lära sig paddla kajak. Metro hänger med. Varmt i solen, varmt i vattnet – en perfekt dag att tillbringa på sjön. Men först en kurs. Elisabeth Hjerpe och Kerstin Palm, som båda ska gå en introduktionskurs hos Point 65°N i Stockholm, tänker likadant: – Vi har tänkt köpa kajaker, då kan det vara bra att kunna lite först, säger Elisabeth.•• Vad hoppas ni lära er i dag? – Balans och kamraträddning. Efter att vi i vår grupp klivit i våra kajaker utan att någon blir blöt sätter vi fart ut på sjön. Över till andra sidan, följer stranden en bit och in i en lummig kanal. – Detta är avslappning, säger Fredrik Fast, kursdeltagare, när vi glider fram mellan träden. Kamraträddning är mer dramatiskt. Karin Hill, kursens yngsta deltagare, anmäler sig som frivillig att prova och vänder resolut sin kajak upp och ner. Justin tar tag i den och tömmer den på vatten medan Karin håller hans kajak stabil. Justin lägger ner Karins kajak längs med sin egen, Karin kryper i med benen först, på mage. Först när hon redan är nere i sittbrunnen får hon vända sig. När Metro strax efteråt lämnar gruppen återstår ett par timmar i eftermiddagssolen med Justin innan kursdeltagarna är färdiga att ge sig ut själva. Balansen kommer instruktören Justin Walemark till direkt. – Sätt foten i mitten, sätt den andra foten bakom, säger han och visar på en kajak liggande på land. Vill man använda en hand som hjälp när man sätter sig tipsar Justin om att inte sätta den på sidan, utan i mitten, antingen framför eller bakom sig själv. Det kan låta som självklarheter, men när Metros utsända ett par timmar senare går iland igen får vi beviset för att det är rätt att ta en kurs.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl-Nyrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro