ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guldgloben: Här är Göteborgs bästa krogar

Emerentia Leifsdotter Lund · 25 Jan 2019
Uppdaterad 25 Jan 2019
Metros matskribent i Göteborg har utsett de bästa krogarna i staden.

Metros matskribent i Göteborg har utsett de bästa krogarna i staden. Foto: Unsplash/Metro


Var åt man bäst, drack godast och, inte minst, var fick man allra oftast den där upphöjda livskänslan som man nästan bara kan få genom att gå ut på krogen? Metros matskribent Emerentia Leifsdotter Lund har gått igenom sitt krogår och när allt är sagt och gjort och matoset till slut har lagt sig är det följande restauranger som står kvar som Metros Göteborgsfavoriter år 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Årets Lunch: Fabrick

Att ta sig mot Mölndal kan ta emot, men bara för den som inte har en aning om att Fabrick huserar där. Mitt i gamla industriområdet Almedal ligger detta undangömda vattenhål. Fantastisk mat, roliga event och årets bästa lunch. Med ett självförtroende lite större än andra redovisar de på menyn bara tre ingredienser, men faktum är att du aldrig blir besviken. Enkla men fina råvaror kombineras ihop till fantastiska luncher. Hinner du inte hit på lunchen har de ibland aw – håll utkik.

Årets indiekrog: Bar La Lune

16 platser, och en eldsjäl. Mer behövs det inte heller. Efter vattenskador och lite annat öppnade de i november och Vasastan fick äntligen en liten, liten myskrog, eller vinbar som de själva säger. För den som paxar en av de 16 platserna väntar alltid en vällagad middag. Med ombytlig meny och aldrig sinande fantasi spelar det ingen roll att de inte har någon stående klassiker. Här är det kärleken till maten, i kombination med vinet som gäller. Tack Oscar Ahlvin.

Årets vinpaket: Restaurang Natur

Att kombinera dryck och mat är en dygd. Att göra det med naturviner känns dessutom än svårare, kanske för att vi fortfarande är något av noviser på området. Men det är inte personalen på Natur, och det märks. För den osäkra finns det “städade” vinpaketet, och för dig som vågar lägga hela kvällens öde i någon annans händer är det bästa det “stökiga” vinpaketet. Gör det, våga, och ta chansen. Sen äter du en trerätters och jublar över hur någon lyckas kombinera olika sorters betor till en upplevelse du kommer prata med vänner om i flera veckor efteråt.

Årets grill: Jenin Grill

Förra året utsåg vi de här till ”årets budget” – men de för­tjänar att prisas även i år: som årets grill. Håkan Hellströms stammiskrog har två lika fantastiska venues. Deras vegetariska tallrik är perfekt för den som inte klarar av att välja något smalare på den långa menyn. Autentisk mat, med ­fantastiska smaker och alltid med färsk­bakat bröd som till­behör. Köp till en Ayran för helhets­upplevelsen.

Årets snabba: MayDay

Sväng in, sväng om, sväng runt, plocka ihop din egen, eller hellre: låt någon annan göra jobbet åt dig och välj då den med svartris och så mycket picklat som möjligt. Inga söliga dressingar, inget slafs. Trots ett gäng menybyten under första året har MayDay alltid levererat bowls med råvaror och ingredienser av en kvalitet du aldrig kommer i närheten av i den där salladsbaren inne på mataffären. Nej, Setareh Shoghi och hennes gäng har handplockat tillbehör som det inte går att tröttna på. Som habanero-äpplet i deras veganska “Mushroom Baby”, bara det är värt en promenad genom hela stan. Dessutom blir du alltid mätt.

Årets säsongsmat: Reko-ringen Partille

Det är absolut roligast är att laga sin egen mat, eller i alla fall att bjuda andra på egenlagad mat. Att göra det med bra råvaror är än roligare, även om det ibland kan bli lite väl nördigt. Reko-ringar gör det möjligt för vem som helst att ta del av närproducerade råvaror och produkter, utan att för den delen behöva varken odlingslott, trädgård eller balkonglåda. På en parkering i Partille samlas kunder och producenter för att överlämna veckans kassar. Nästan butikspriser, men mycket roligare varor. Kråkarps mejeris ostkaka till exempel, den räckte knappt gänget runt på jul.

Årets asiatiska: Vi Viet

Ngo är Vietnams vanligaste efternamn. Det är också namnet på Göteborgs bäst klädda krögarfamilj. Och få har privilegiet att säga att det är okej att ta in lite färre gäster och stänga några fler dagar över jul, men familjen Ngo har det. Och det unnar vi dem. Vi Viet har hållit Vasastans matfana högt i flera år, och ingen kommer be dem plocka ner flaggan 2019 heller. Det är så lätt att prata i termer som ”äkta” och “autentiskt” när det kommer till asiatisk mat, men här finns inget val. Är det någonting som Ngo gör är det just mat på riktigt. Och service på riktigt. Börja med sommarrullarna, fortsätt med en nudelsoppa och sen avslutar du med klibbigt ris och banan. Och lite vietnamesiskt droppkaffe.

Årets stadsdelslyftare: Wine Mechanics

Först och främst, behöver Göteborg ett eget Meatpacking District, och sen, vem trodde att vi skulle cykla eller ta en uber hela vägen till Slakthusområdet i Gamlestan? Och halsa ostron och dricka superlokalproducerat vin, på riktigt producerat på plats i Gamlestan? Ja, och ja, för visst var det 2018 det båda skulle hända! På Wine Mechanics meny finns ganska få rätter men desto mer ost. Urhärligt! Speciellt eftersom det låter vinet tala. Förutom långa kvällar bjuder de till både lång lunchsittning, med trerätters, och för all del en helt vanlig enrätts-lunch och weekend-brunch.

Årets varumärkesförflyttning: Avenyfamiljen

Från restaurang- och krogkoncept till stadsutvecklare. Avenyfamiljen lägger beslag på ytterligare områden i stan, frågan är vart vi kan gå utan att stövla in i Göteborgs stora krogmagnater. Att Göteborg som matstad befästs än mer är bara att applådera, 2019 är året då vi slutar shoppa och börjar uppleva – och för den sakens skull också börjar äta. Och nog är det underbart, för få saker får en att glömma en trist vardag så mycket som ett enkelt restaurangbesök. Enda funderingen som kvarstår är att det kanske är dags för namnbyte, nu när Avenyn utökats till Långgatorna, Vasastan, Innerstan och nu senast Haga och Skanstorget. På min lista över önskad expansion står egoistiskt nog Östra Centrum.

Årets rost: Gringo-kaffe

Det ska vara så att Finsken dricker mest kaffe, 3,5 kopp om dagen slår svenskens 3,2 koppar, men göteborgaren då, denna invånare i kaffemecka? Göteborgaren dricker helst kaffe från Sandarna. Eller i alla fall jag. Tres Gringos har blivit fyra, och Johan Ekfeldt har bytt ut Nyström i Johan & Nyström mot tre nya vänner och ett bättre kaffe. För det finns något kittlande fantastiskt i att dricka ett kaffe rostat och förpackat av en producent som gillar det hen gör, och inte bara blickar mot horisonten och nya möjligheter. Med eget rosteri och liten kaffebar var Gringo-kaffe precis det vi behövde 2018: lokalt, smart och genuint. Och så in i bänken gott.

klar

Artikellänk är kopierad

Emerentia Leifsdotter Lund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro