ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Guldgloben: Här är Malmös bästa krogar

Linda Dahl och Lena Ilkjaer · 25 Jan 2019
Uppdaterad 25 Jan 2019
Metros matskribenter i Malmö har utsett de bästa krogarna i staden under 2018.

Metros matskribenter i Malmö har utsett de bästa krogarna i staden under 2018. Foto: Unsplash/Metro


Var åt man bäst, drack godast och, inte minst, var fick man allra oftast den där upphöjda livskänslan som man nästan bara kan få genom att gå ut på krogen? Metros matskribenter Linda Dahl och Lena Ilkjaer på Matkaravan Malmö har gått igenom sitt krogår och när allt är sagt och gjort och matoset till slut har lagt sig är det följande restauranger som står kvar som Metros Malmöfavoriter år 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Årets lyx: Restaurant Sture

Sture är knappast en nykomling, här har gäster stillat sin hunger i över 100 år. Det nya 2018 var att tidigare Kockeriet-kocken Jonas Dellow tog över som köksmästare och han har låtit nordiska vindar svepa in över det tidigare mycket franskinspirerade köket. Nu dominerar det närodlade, närfiskade och näruppfödda på tallrikarna, det är experimentellt, modernt, kul och framför allt väldigt smaksäkert. En middag här bjuder på mer drag än den ganska strama matsalen låter ana – det är naturvin varvat med mogna klassiker i glasen och en proffsig men vänlig service som bland annat hanterar den omfångsrika (fortfarande franska) ostvagnen med bravur.

Årets nykomling: Dal Sud

Tidigare har vi kunnat smaka Tommaso Memolis napolitanska hantverkspizzor över disk på Mitt Möllan, men nu har han dessutom, tillsammans med sin Evelina, öppnat riktig krog i värdshuset Röda Nejlikans gamla lokaler på Värnhem. En sprillans ny napoletansk stenugn står för pizzorna som fått sällskap på menyn av bland annat parmigiana di melanzane, caprese, pasta och chark – och italienskt vin förstås. Tommaso är klassiskt skolad pizzaiolo från Napoli så det som toppar surdegspizzorna är kreativt men inte knasigt (tänk burrata, nduja och fior di latte) med härliga säsongsmässiga variationer (squashblommor? ja tack!) Stämningen är avslappnad, väggarna är vackert kaklade och maten äktitalienskt enkel.

Årets häng: Riket

Det har varit tjockt med gäster sedan öppningsdagen på Per Myréns och Ulf Redelius kvarterskrog på Davidshall. Det finns flera anledningar till att folk kommer tillbaka: barhänget framför köket, den till synes enkla men smakmässigt komplexa och väl utarbetade maten, men kanske framför allt den hjärtliga och avslappnade stämningen. Visst är det ordentligt hipstertätt – men alla känner sig välkomna eftersom det samtidigt är varmt och inkluderande. Menyn är lika lös och ledig som stämningen – ät en eller åtta rätter – valet är ditt – och är man två som delar går det finfint att äta sig igenom hela menyn.

Årets lunch: Spill

När det gäller matspill i krogsvängen är det ofta mycket snack och liten verkstad. Erik Andersson och Ellinor Lindblom är två lysande undantag. Paret slutade på Daniel Berlin Krog för att förverkliga sin dröm om en lunchkrog som både gör något konkret åt spillet i restaurangbranschen och inspirerar andra, privata och offentliga verksamheter, att tänka i samma banor. Hos Spill uppgraderas råvaror som annars skulle ha slängts till goda lunchrätter med tryck i smakerna. Maten är smarrig och rättfram och kan lika gärna hämta inspiration från husmanskost som kök från hela världen.

Årets Vinbar: Julie

I mitten på juni förra året slog ägarna av Hörte Brygga upp portarna till sin kombinerade restaurang, vinbar och, tja, låt oss kalla det urban lanthandel. Allt sedan dess har malmöbor vallfärdat hit för att sörpla naturviner i kombination med lantliga delikatesser och ugnsgrillade rätter från det egna rotisseriet. De hantverksmässigt lokaltillverkade charkuterierna, de gårdsproducerade ostarna och husets egna inläggningar är av toppkvalitet. Dessutom har man en av Malmös mysigaste bakgårdar som garanterat kommer vara fullsatt så fort vädret tillåter. Lägg till Malmös mest generösa öppettider, kl. 12–22 varje dag hela veckan!

Årets Asiatiska: Soi 29

Att kökschefen har jobbat på stjärnkrogen Nahm i Bangkok märks. Allt är lagat från grunden och garanterat fritt från både frysgrönsaker och prefabsåser. Som yam thai är en oförglömlig och matig maffig version av en sallad där syrlig grön papaya ramas in av chilihetta och djupa umamistråk från torkade räkor. Och de lätt rökiga wokade grönsakerna tillagade över öppen låga får dig garanterat att tro att du är på en myllrande bakgata någonstans i Thailand. Våra förväntningar på en modern uppdaterad thaikrog har infriats med råge. Att detta är Malmös bästa thaikrog just nu råder det inga tvivel om.

Årets Fik: Bageri Leve

2018 var året då munkfredagar myntades i Malmö. Då ringlade sig ofta kön från bageridisken långt ut på trottoaren. Det kommer den garanterat att göra även i år. Det här är ett ställe värt att besöka varje dag i veckan då de har öppet. Slå dig ner bland nybakade dofter, grymt trevlig personal och hugg in på kolabullar, veganska semlor och tarteletter med saltsöt kolafyllning eller frasiga matiga wienerbröd med grönkål och fyra slags ostar. Allt är bakat efter säsong med råvaror i toppklass. Eftersom det är ett bageri kan du dessutom förlänga njutningen genom att köpa med dig diverse godsaker hem.

Årets Vego: Mat- & Chokladstudion

När Joel Lindqvist öppnade för lunch var det tydligt att samma säsongsbundna tänk, nördiga råvarufokus och gröna driv som präglar bakverken även löper som en röd tråd genom maten, signerad kökschef Daniel Lindgren. Huvudrätterna är plantbaserade stilstudier av oftast varsamt behandlade rotsaker eller svamp, lokala grödor som korn, baljväxter och quinoa, ackompanjerat av något picklat och något maffigt krämigt. Vi minns fortfarande de söta mjukt köttiga, lättrökta jordärtskockor som lyfts till en episk nivå av fermenterade valnötter och enbärs- och lagerbladsinlagda päron. Det här var inte bara årets bästa vego, det var en av årets bästa luncher!

Årets Budget: Shamiat

Till allas glädje återinvigdes Shamiat under 2018. Nu i nya större lokaler på Södra Förstadsgatan, självklart med en porlande fontän även här. Och det serveras lika smarrig syrisk soul food som tidigare. Det rykande nybakade pitabrödet, lamrätter to die for och fatteh med yoghurt, rostat bröd och kikärtor toppat med finstrimlad mandel och skirat smör är fortfarande stående favoriter. Missa inte de fyllda och inlagda auberginerna – makdous – eller att skopa upp stora klickar av den kryddiga valnöts- och paprikaröran mohammara på bröd. Det bästa sättet att äta här är helt enkelt i stort sällskap och beställa in många olika rätter att dela på.

Årets snabbmat: Scandwich

Scandwich på Mitt Möllan är ohotade på Malmös mack-tron och går från klarhet till klarhet med sina matiga mackor av krogkvalitet byggda på höjden. Under 2018 har köksmästar-Viktor dessutom kammat hem silverplatsen vid Mack-SM med ”Betabest” som bland annat består av soja- och vinägerglaserade rödbetor och persiljemajo med fetaost och miso. De tre bröderna bakom mackerian har under året också hunnit med att öppna hyllad filial i Stockholm. Här tas inga billiga genvägar, picklade citroner och grönsaker görs egenhändigt, majonnäser och röror likaså och både kött och grönsaker sourcas lokalt.

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Dahl och Lena Ilkjaer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro