ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Guldgloben: Här är Stockholms bästa krogar

Jonas Cramby · 25 Jan 2019
Uppdaterad 25 Jan 2019
Metros matskribent i Stockholm har utsett de bästa krogarna i staden under 2018.

Metros matskribent i Stockholm har utsett de bästa krogarna i staden under 2018. Foto: Unsplash/Metro


Var åt man bäst, drack godast och, inte minst, var fick man allra oftast den där upphöjda livskänslan som man nästan bara kan få genom att gå ut på krogen? Metros matskribent Jonas Cramby har gått igenom sitt krogår och när allt är sagt och gjort och matoset till slut har lagt sig är det följande restauranger som står kvar som Metros Stockholmsfavoriter år 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Årets bar: Bar Hommage

Nyputsade glas, marmordiskar och smokingklädda bartendrar i all ära men ibland vill man bara krypa in i en bar lika bekväm som ett par mysbyxor utan att för den skull behöva vara hänvisad till bara STÖL och chilinötter. Ville man samtidigt ha ett slink invändigt ställe och sina kamelmjölkshorchatas och granbarrsinfuseringar var ett besök på lilla Bar Hommage på Krukmarkargatan ett måste. Här blandade nämligen inte bara både årets – och förra årets – vinnare i Bartenders Choice Awards progressiva, nyskapande och förbannat goda cocktails – lokalen var också en av stadens snyggaste och atmosfären lika avslappnat hängig och trevligt välkomnande som på ens favoritsunkbar.

Årets vinbar: Grus grus

2018 var året då vinbaren slog igenom i de bredare lagren. Så gott som varje månad poppade det upp ett nytt progressivt ställe som serverade enkla men vällagade, ofta grönsaksbaserade, mellanrätter till billiga, lättdruckna naturligt framställda viner med roliga etiketter. Ett av de ställen som hjälpte till att avdramatisera dessa så kallade naturviner mest var Tranangängets bakficka Grus Grus som med sin opretentiösa, välkomnande kvarterskrogskänsla och vällagade mat fick även den mest inbitna bourdeauxdrickare och hipsterhatare att äta pâté en croûte och dricka grumliga ekologiska viner som luktade hamsterbur.

Årets bryggpub: Farm

När bryggeriet Stockholm brewing company flyttade till Frihamnen tidigare i höstas passade de även på att också öppna krog ihop med Agnes och Mauritz Larsson Stormgaard från Karshamra trädgård. Tillsammans skapade de inte bara en trevlig bryggpub och vinbar med utsikt över öltankarna utan också Stockholms kanske modernaste restaurang. På Farm snackar vi inte bara farm-to-table – utan farm-to-table-tillbaka-till-farm-igen. Såväl köttet som grönsakerna de serverade kom nämligen från Karshamra samtidigt som kornet från ölbryggningen gick tillbaka till gården och blev till djurfoder och kompost till odlingarna i ett delikat slags kretslopp.

Årets snabbmat: Bastard burgers

När Stockholmarnas hunger efter finhamburgare äntligen verkade mättat dundrade den norrländska snabbmatskedjan Bastard Burgers in i stan och omdefinierade hur en kedjerestaurang egentligen kunde se ut. Som en slags blandning av amerikanska Shake Shack och ett syndikalistiskt bondekooperativ från Nederländerna lyckades de nämligen samtidigt servera goda burgare, knasiga shakes och udda grejer som den norrländska snabbmatsklassikern Parisare (en hamburgare med egengjord falukorv istället för köttpuck) samt ta rejält med miljöansvar. De klimatkompenserade, använde endast råvaror från hållbara småproducenter, lagade allt från grunden och under 2019 har de även lovat att även kunna erbjuda hela sin meny i en veganversion också.

Årets vegetariska: Nū

Som alla de bästa vegetariska krogarna 2018 serverade Nū också en del kött, även om det inte var huvudsaken. Huvudsaken var istället att, som Sayan Isakssons själv sa, att laga ”hälsosam mat för hedonister”. Och ingenstans var det faktiskt enklare att äta såväl vegetariskt som gluten- och laktosfritt och nyttigt än på det lilla snabbmatsstället inne i Ringens köpcentrum. Med inspiration från Östasien och tekniker från fine dining-världen serverade Sayan och gänget helt enkelt stadens mest vällagade, samvetsgranna, smarta och nyttiga snabbmat. Och inte bara det, den var god också. Nūs take på caesarsallad med vegansk goma dare-dressing och krispiga kimchi-chips var både asgod, supernyttig och smått genial – vare sig du var vegetarian eller inte.

Årets köttkrog: Det arroganta svinet

Årets mest kompromisslösa köttkrog låg varken i city eller på holmarna utan nåddes enklast av bilburna Haningebor på väg mellan Biltema och ÖoB. Vi andra fick vackert ta pendeln till Jordbro och sedan promenera i en kvart genom ett industriområde om vi ville njuta av Tommy Granströms fine dining med skinnväst och Gällivarehäng. På Det arroganta svinet serverades nämligen BBQ nästan precis som i Texas. Lokalen var ett gammalt garage, man använde bara riktiga träsmokers och de underbart rökiga, sönderfallande köttbitarna serverades endast till lunch och med maximalt med passion och minimalt med grönsaker.

Årets lunch: Sebastien på Söder

Allas vår favoritbagare och surdegsevangelist Sebastien Boudet öppnade tidigare i år ett årslångt popupbageri i Söderhallarna varifrån han kunde sprida hållbarhetens, hantverksbrödets och det heliga ursprungsspannmålets glada budskap. Förutom att köpa hem vackra surdegsbröd och de godaste pain au chocolaterna norr om 11:e arrondissement kunde man också passa på att äta en urmysigt bagarlunch med matkassarna stående vid fötterna och doften av nybakat bröd i näsan. Här serverades nämligen varje vardag en värmande, smått frankofil bagarrätt som till exempel croque monsieur, löksoppa med rågmacka, pizza och quiche lorraine.

Årets asiatiska: Pat’s place

Efter att ha drivit thai-kiosken Anatta i Bagarmossen startade kocken Pat Prommeenate Stockholms coolaste thairestaurang på Folkungagatan. Här fick dock hämt-pad thaien stå tillbaka för vad Pat kallar thai-tapas – det vill säga ganska traditionella thailändska rätter serverade som på moderna vinbarer i mellanrättsform. Detta tilltag visade sig passa även sydostasiatisk mat väldigt bra. Man fick smaka mer grejer, beställa dem i takt man blev sugen och istället för att slänga i sig allt på en kvart kunde man småäta, dricka och snacka bort en hel kväll. Det hjälpte såklart till att maten Pat serverade var vällagad, genomtänkt och ruskigt god också.

Årets förortskrog: Soyokafe

I år behövde man inte längre åka in till stan om man ville njuta av sushi i den lite högre skolan. Ett par meter från tunnelbanestationen i Blåsut öppnade nämligen sushikingen Batjargal Ochirbat med familj en enklare filial av deras fantastiska sushiställe Soyokaze som ligger på de mörkaste delarna av Frejgatan. Precis som på moderkrogen kunde man på Soyokafe äta avsmakningsmeny, dock ett par hundringar billigare än innanför tullarna, men också stoppa i sig gyoza, chirashisushi, makirullar och någon av fru Ochirbat delikata, extremt fluffiga japanska bakverk. Det gick också, om man är en svennesushitraditionalist, beställa en 12 bitars laxsushi att ta med hem och äta framför ”Talang”.

Årets Metrokrog: Madam

Metros absoluta favoritöppning 2018 utmärkte sig varken genom att vara särskilt nyskapande eller sensationell, utan tvärtom, genom att helt enkelt servera mat nästan exakt som den faktiskt smakar i Korea. Istället för att låta ett stort uppblåst kockego stå i vägen för krogupplevelsen präglades Madam av ren och skär kärlek till det koreanska köket. Tteokbokkin smakade precis som i ett gatustånd i Hongdae och Kimchi jjigaen som på ett Korean BBQ-ställe i Itaewon – och i en stad som Stockholm var Madam både en uppfriskande fläkt och en påminnelse om att vi behöver många fler ställen som vågar vara vanliga.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro