ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guldhjältarna mötte fansen på Sergels Torg – hyllades av tusentals

Metro/TT · 22 Maj 2017
Uppdaterad 23 Maj 2017
Henrik Lundqvist lyfte bucklan inför tusentals lyriska fans i Stockholm.

Henrik Lundqvist lyfte bucklan inför tusentals lyriska fans i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT


Tre Kronor har hyllats kungligt efter VM-triumfen. De försenade guldhjältarna besökte Stockholms slott innan de sjöng allsång på Sergels torg tillsammans med tusentals jublande fans. "Obeskrivligt, fantastiskt. Del ett var att vinna, del två var att komma hit och fira det med fansen", säger lagkaptenen Joel Lundqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

De kom nästan två timmar försenade från Köln, strax före klockan 15 på eftermiddagen, och åkte raka vägen in till centrala Stockholm för att hyllas efter gulddramat i Köln.

Första anhalten var Stockholms slott där spelarna hälsade en och en på prinsessan Victoria, prins Daniel, deras två barn och prins Carl Philip. Ettårige prins Oscar hade dagen till ära en svensk landslagströja på sig när hela gänget poserade för ett gruppfoto.

På Sergels torg mötte statsminister Stefan Löfven (S) upp och välkomnade hockeylandslaget.

– I går tror jag att hela svenska folket jublade så att det hördes hela vägen till Kanada, åtminstone gjorde jag det, säger han.

Stefan Löfven ville också hylla Tre Kronor.
Stefan Löfven ville också hylla Tre Kronor.Foto: Pontus Lundahl/TT

Sedan kom de upp på scenen, en efter en. Bland dem som fick störst jubel fanns inte oväntat målvaktshjälten Henrik Lundqvist.

– Vilket gäng det har varit att få kämpa med. Fantastisk – och kul att få känna stödet hemifrån, säger han i intervjun på scenen.

En annan av de stora hjältarna var William Nylander, 21-åringen som kunde fira karriärens första mästerskapsguld och dessutom att han blev utsedd till VM:s bäste spelare.

Det är otroligt mäktigt, men man hade inte kunnat göra det utan de här grabbarna, säger han.Nylander riktade sig också till de tusentals fans som hade tagit sig till Sergels torg:

– Att kunna fira det med er är helt otroligt!

Sedan fortsatte firandet. Loa Falkman kom upp på scenen och visade även han VM-klass när han rev av nationalsången. Lite senare fortsatte allsången när segerrusiga VM-guldmedaljörer sjöng ”We are the champions” tillsammans med fansen nere på ”plattan”.

Tidigare på dagen fick Tre Kronor ett speciellt mottagande på sin väg mot Arlanda.

”Svenska flygvapnet eskorterar ett plan fullt med hockeymästare. Värdefull last. Sergels torg och svenska fans – vi är på väg”, skrev Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt på Twitter och bifogade en bild på ett stridsplan.

Sergels Torg kvar knökfullt på måndagskvällen.
Sergels Torg kvar knökfullt på måndagskvällen.Foto: Pontus Lundahl/TT

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia är på statsbesök i Indonesien och har skickat ett gratulationstelegram till Tre Kronor:

”Från statsbesöket i Indonesien vill vi framföra våra varma gratulationer till ishockeylandslaget, Tre Kronor, till VM-guldet. Vi gläds med den fina prestationen och laginsatsen”.

Tre Kronor inledde guldfirandet efter matchen med öl och pizza i omklädningsrummet i Köln och i den intilliggande poolen, enligt Aftonbladetsbilder. Gabriel Landeskog säger till Expressen att det var ett kul firande.

– Vi firade i omklädningsrummet ett bra tag. Kul att vara med grabbarna, coacherna och staben, säger han och tillägger att det bara blev någon timmes sömn.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg rakade av sig skägget som hyllning till sina guldhjältar.

– Jag hade ju sagt att vi skulle raka det, då får man stå för det, säger Grönborg till Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro