ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Guldkornen finns trots viss obalans

Jonas Cramby · 22 Feb 2013
Uppdaterad 8 Dec 2016
Guldkornen finns trots viss obalans Stockholm saknar en krog som lagar ambitiös sydostasiatisk mat, tycker Metros kritiker. Farang kan fylla tomrummet.

Guldkornen finns trots viss obalans Stockholm saknar en krog som lagar ambitiös sydostasiatisk mat, tycker Metros kritiker. Farang kan fylla tomrummet. Foto: Urban Brådhe


Prisbelönt sydostasiatisk krog med klass från andra sidan Östersjön har blivit finlandssvensk kollega i gammal fabrikslokal.

klar

Artikellänk är kopierad

Finsk sydostasiatisk toppkrog etablerar sig i Stockholm.
Finsk sydostasiatisk toppkrog etablerar sig i Stockholm.

Efter att kocken, surfaren och brazilian jiu-jutsu-utövaren Tomi Björck arbetat sig runt världen förälskade han sig i Sydostasiens matkultur, flyttade hem till Helsingfors och startade den ursprungliga Farang som snart blev utsedd till Finlands bästa krog och fick en BIB Gourmand av Michelingubbarna.

Tillsammans med sin kollega Matti Wikberg öppnade han snart två krogar till, blev huvuddomare i finska ”Master chef” och fick ett eget matlagningsprogram.

Efter att ha letat lokal i Stockholm i två och ett halvt år har de nu alltså, tillsammans med svensken Kim Öhman, öppnat filial i en gammal fabrikslokal på Tulegatan – även om det inte är så mycket kvar av själva fabrikskänslan. I stället är inredningen mer avslappnat, men opersonligt, tjusig.

Maten är av den plockiga sorten, tänkt att delas av samtliga runt bordet, och det finns tre olika avsmakningsmenyer för runt 700 kronor som servisen uppmuntrar att man väljer.

U ngefär tre rätter in på avsmakningsmenyn Sukhothai vill jag dock bara rusa ut i köket, ruska om kockarnas axlar och skrika, ”ta det lite lugnt med palmsockret, dudes”. Individuellt smakar de nio rätterna visserligen bra men tillsammans börjar de snart likna en dessertbuffé (med räkor) och jag kommer på mig själv att börja längta efter kärva, salta rätter som tjälknöl eller dåligt urlakad saltsill.

Med tanke på hur framgångsrik det ursprungliga Farang är, och hur autentiskt sydostasiatiskt smakar, så börjar jag också undra om det kanske är våra smaklökar som skiljer sig en del från finländarnas?

Kanske är de inte så råbarkade som de vill få oss att tro utan gottegrisar utan någon tolerans för hetta. För lite mera chili i maten skulle definitivt heller inte skada.

M ed detta sagt så hittar man ett par riktiga guldkorn på menyn: Cha plu-bladen med Farangs grillade korv är en perfekt liten munsbit, som en örtig asiatisk taco, och den thailändska frukosträtten Morning glory med salt & peppar-tofu består av vattenkrasse, pak choi och ett par perfekt friterade bitar silken tofu. Ljuvligt. Förhoppningsvis får Farang ordning på smakbalanserna snart för är det något som Stockholm just nu saknar så är det just en krog som lagar ambitiös mat från Thailand, Vietnam, Malaysia och Indonesien.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro