ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gummesson: Föräldrar, tagga ner nu!

Caroline Engvall · 4 Jan 2013
Uppdaterad 4 Jan 2013

Har du ständigt dåligt samvete för saker du borde göra med dina barn? Elizabeth Gummesson vill få föräldrar att släppa på kraven.

klar

Artikellänk är kopierad

Gummesson: Föräldrar, tagga ner nu! 
  ”Vad är det egentligen vi ska räcka till?” frågar sig författaren Elizabeth Gummesson.
Gummesson: Föräldrar, tagga ner nu! ”Vad är det egentligen vi ska räcka till?” frågar sig författaren Elizabeth Gummesson.Foto: Lotta Bergseth

Elizabeth Gummessons bok ”Good enough” blev en tagga ner-bibel för prestationsprinsar och prinsessor när den kom 2009. 

Ända sedan dess har författaren och föreläsaren fått frågor från föräldrar som vill läsa mer om hur man släpper på föräldrakraven.

– Många föräldrar har dåligt samvete för att de känner sig otillräckliga, men vad är det vi ska räcka till? Vem har bestämt hur vi ska vara som föräldrar? Vi har ju knappast frågat barnen, för de skulle aldrig säga att mamma och pappa bör ha kontroll och pressa sig själva till att alltid ha ett perfekt städat hem, sätta in disken rätt i maskinen, ordna klassdiscon och alltid vara överambitiösa med barnkalas och dessutom bästisar med sina barn, säger hon och fortsätter: 

– Barn vill ha trygga föräldrar som vågar sätta emot och bestämma när det behövs men som också kan tillåta barnen att få blomma ut i sina egna personligheter, säger Elizabeth Gummesson.

I dag har hon själv tre barn i åldrarna 9 till 18. Själv hade hon velat läsa kapitlet om småbarnsåren när de äldsta var små.

– Jag hade behövt veta hur viktigt det är att ge sig själv en stund då och då även när barnen är små. Att ta hand om sina barns föräldrar helt enkelt. 

Som tonårsförälder vill Elizabeth Gummesson ge ett råd: att du inte måste vara kompis med dina tonåringar hela tiden.

– Men jag måste däremot vara deras förälder. Intressera mig lika mycket för våra tonåringar som för våra bebisar, deras behov av uppmärksamhet, kärlek och närhet är lika stort.

Lästipset – här är veckans favoriter

Med många vardagsexempel

Elizabeth Gummesson

Good enough för föräldrar

(Forum)

Ingen föräldrageneration har varit så påläst som dagens (hej Google-mammor och pappor!) – och få har haft så dåligt samvete. För allt. ”Good enough för föräldrar” är en nyttig påminnelse om vikten av att lätta på föräldraoket. Djupgående, med många konkreta exempel från vardagssituationer.

Överklasspojken möter råa gänget

Jonas Malmborg

Fältöversten 

(Albert Bonniers förlag) 

Det här är en debutroman om Östermalms- området i slutet på 1980-talet – om överklasspojken som möter det råa hyreshusgänget och deras lockelser. Upplagt för att bli film om rikemansområdets klasskillnader.

Stenhård balkanskildring

Henrik Brun

Lockfågeln

(Massolit) 

Den danske journalisten Ketil dras in i en utredning om mord och utnyttjas i en härva av människohandel och korruption. Det här är en stenhård skildring av Balkan,  och det känns som om läsaren själv är på plats. 

om Isolerade människor på båt

Karl Eder

Gale

(Natur och kultur)

En gnutta osäker på sannolikheten att ta ombord okända männi-skor på en långseglats – men om man tänker bort det blir det här en rungande thriller om vad som händer med isolerade människor på en ensam båt.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro