ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gustaf Reinfeldt backas upp – men svarar inte om politik

Leif Oldenburg · 29 Jan 2014
Uppdaterad 31 Jan 2014

Det stormar i Solnamoderaterna. Inför kvällens nomineringsstämma har flera trotjänare petats från valbar plats medan statsministerns 20-årige son, Gustaf Reinfeldt, flyttats upp. Nomineringskommittén tillbakavisar nu hård intern kritik.

klar

Artikellänk är kopierad

Statsministerns son Gustaf Reinfeldt har fått en topplacering på Solnamoderaternas valsedel.  Åkaren Mikael Ronsjö, 58, petas efter 22 år i Solna kommunfullmäktige.
Statsministerns son Gustaf Reinfeldt har fått en topplacering på Solnamoderaternas valsedel.  Åkaren Mikael Ronsjö, 58, petas efter 22 år i Solna kommunfullmäktige.Foto: TT/Eric Roxfeldt

Gustaf Reinfeldts elfte plats på valsedeln upprör, men enligt nomineringskommitténs ordförande Elvira Hellsten ligger det ingenting i kritiken.

­– Gustaf Reinfeldt är en duktig politiker med stort stöd bland medlemmarna. I flera provval hamnade han ännu högre upp på valsedeln, säger Elvira Hellsten.

Flera moderater Metro har varit i kontakt med använder ord som ”utrensning” och ”MUF-kupp” när man talar om det förslag till valsedel som ska behandlas på nomineringsstämman i Solna stadshus i morgon. Elvira Hellsten menar att det inte finns någon kupp att tala om.

– Två av fyra medlemmar i kommittén är med i Muf, men vi var alla eniga om förslaget som vi la fram. Vårt uppdrag är att ta fram en valsedel med kompetenta personer som speglar samhället, och det har vi gjort, säger Elvira Hellsten.

– Det finns inget som motiverar hans plats bortsett från namnet. Han har inte deltagit i partiarbetet i någon större omfattning. När han satt som ersättare i kompetensnämnden dök han inte ens upp på mötena, säger Mikael Ronsjö, 58, som petats från valbar plats efter 22 år i Solna kommunfullmäktige.

– Det är pappas och mammas namn som har placerat Gustaf Reinfeldt högt upp på listan. Det är nästan som i Nordkorea, säger en annan moderatpolitiker i Solna som vill vara anonym med motiveringen att ”kritiker blir inte långlivade i partiet”.

Moderaterna är Solnas största parti och fick drygt 40 procent av rösterna och 26 fullmäktigemandat i valet 2010. Partiet räknar med minst 20-22 mandat i höstens val. I medlemmarnas provval hamnade Mikael Ronsjö på 16:e plats.

– Men nomineringskommittén ville flytta mig till 41:a plats. Då tackade jag nej.

Gustaf Reinfeldt flyttade till Solna så sent som hösten 2012. Efter bara några månader blev han vald till ordförande i Moderata Ungdomsförbundet, Muf, i Solna.

– Kritiken mot Gustaf Reinfeldts plats på valsedeln saknar grund. Han gör en utmärkt insats i partiet, säger Magnus Nilsson, Moderaternas ordförande i Solna.

Sju av de elva första namnen på valsedeln är personer under 40 år.  Bostadsbolagets Signalistens ordförande Leif Bergmark, 71, som i dag sitter i fullmäktige, flyttas exempelvis ner till 32:a plats – utan chans att bli vald.

– Visst är det bra med föryngring, men det här är bara fräckt, säger Mikael Ronsjö.

Det fjärde namnet på nomineringskommitténs lista är Mai Lönnkvist, 93 år i dag. Under mandatperioden kommer hon att fylla 97 år.

– Det verkar nästan som ett desperat drag från nomineringskommitténs sida, säger en moderat.

Gustaf Reinfeldt vill inte ge Metro en intervju eller svara på några frågor kring vilken politik han vill driva i valrörelsen. Han svarar med ett generellt uttalande som skickats till andra tidningsredaktioner och hänvisar i övrigt till nomineringskommittén.

– Jag tackar för det förtroende jag fått av medlemmarna i försöksnomineringen, jag är glad över att ha blivit föreslagen till plats 11 av nomineringskommittén och ser mycket fram emot valrörelsen, skriver han.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro