ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gustaf Reinfeldt har gett sitt första vallöfte

Peter Lindholm · 5 Feb 2014
Uppdaterad 5 Feb 2014

Statsminister Fredrik Reinfeldts äldste som Gustaf är en av toppkandidaterna till kommunvalet i Solna i höst. Det har fått gamla trotjänare att rasa, men Reinfeldt avfärdar deras kritik.

klar

Artikellänk är kopierad

Familjen Reinfeldt på en bild från 2006. Gustaf längst ut till vänster.
Familjen Reinfeldt på en bild från 2006. Gustaf längst ut till vänster.Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Maja Suslin/TT

”Det är nästan som i Nordkorea”, sade en anonym moderatpolitiker till Metro inför nomineringsstämman förra veckan.

– Det finns inget som motiverar hans plats bortsett från namnet, sade Mikael Ronsjö som petats från valbar plats efter 22 år i Solna kommunfullmäktige.

Själv anser Gustaf Reinfeldt att hans efternamn varit till en nackdel i sammanhanget.

– Att en Muf-ordförande står på listan till kommunfullmäktige sker i de flesta andra kommuner. Det har inte blivit stora nyheter i tidningar som Metro.

– Men jag är väldigt glad och tacksam över det förtroende jag fick på stämman. Det var en enhällig stämma som beslutade att jag skulle stå på plats elva.

Det är klart att det blev uppmärksammat när pappa Fredrik är statsminister och mamma Filippa är landstingsråd?

– Ja, så är det. Men det får jag leva med, tyvärr.

Känns det betungande?

– Nej, det är både och.

Fungerar dina föräldrar som dina politiska rådgivare?

– Nej, men vi är politiskt intresserade i vår familj och pratar om politik precis som vi pratar om fotboll eftersom vi också är fotbollsintresserade. Det är sådant man gör i en familj, man pratar om de intressen man har.

I Svenska Dagbladet ger du ett första vallöfte och skriver att Solna ska bli bäst på att få ut unga i arbete.

– Det är valets viktigaste fråga, att se till att alla ungdomar som vill ha ett arbete kan få ett arbete, praktik, jobbcoachning eller en utbildning till att senare kunna få arbete. Mitt förslag är att Nya Moderaterna ska inför en tiodagarsgaranti. Jag tycker inte att unga ska behöva vänta längre på chansen för att komma till ett nytt jobb.

Du ger dig in tidigare i politiken än din pappa (som var 23 år när han tog plats i Täby fullmäktige).

– Vi är två helt olika människor. Jag kom på ganska tidigt att jag tycker politik är kul och gick med i Muf när jag var 15 år, så jag har varit aktiv ganska länge.

Men du har inte bott särskilt länge i Solna?

- Jag är 20 år och jag var 18 år gammal när jag flyttade hemifrån till en lägenhet i Solna. Innan dess bodde jag hos mina föräldrar. Men jag har spenderat mycket tid där, jag har varit Muf-ordförande i Solna i två år och har varit väldigt aktiv i moderatföreningen.

Du sitter i stadsbyggnadsnämnden i Solna också.

– Jag sitter i stadsbyggnadsnämnden för att lära mig. Jag vill lära mig mer om kommunpolitik. Jag kan inte så mycket än, men jag tycker att all politik är intressant – och vill lära mig mer.

Men går det att bo i Solna – och hålla på Djurgården?

– Haha, det är lite svårt. Det är många som tycker att jag borde heja på AIK i stället, så klart. Men Djurgården har jag hejat på i hela mitt liv. Det tänker jag inte byta.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro