ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gustav Fridolin: Det behövs en ny arbetslinje

Frida Sundkvist · 2 Jul 2013
Uppdaterad 2 Jul 2013

Trots ett samarbete med den sittande regeringen går Miljöpartiet till val på att Sverige behöver en ny regering. Gustav Fridolin oroas samtdigt över vem som kan bli tredje största parti i EU-parlamentsvalet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Miljöpartiet lägger, precis som många andra partiet, stort fokus på jobben under veckan i Visby. Innan Gustav Fridolin går upp på scenen i Almedalen är det en diskussion om jobben. Med på scen är bland annat representanter för både fackförbund och svenskt näringsliv.

– Det behövs en ny arbetslinje. Det ska finnas jobb, man ska inte göra det tuffare för den som blivit av med sitt. Vi vill se gröna investeringar, som att tågen går, kollektivtrafik i städerna och att rusta upp miljonprogrammen, säger han. 

Det är ingen högoddsare att Gustav Fridolin även tänker fokusera på skolan. Han är själv lärare på en folkhögskola och talar ofta om just situationen för lärare.

– Det handlar om tid. Lärare använder mer tid till att fylla i papper, än att vara med sina elever. Om alla ska få en ärlig chans måste de få tid att möta varje barn, säger han. 

Men jobb och skola blir inte språkrörets enda fokus i Almedalen. Klimat och miljö kommer ta plats. 

– Vi ser översvämningar och får tunga larmrapporter på bordet. Vi har forskningen och vet hur allvarligt det är, men det som saknas är den politiska viljan. Det ska jag prata om, hur man med politiken kan göra Sverige till ett klimatföredöme igen, säger han till Metro. 

Miljöpartiet har en överenskommelse med regeringen om migrationsfrågorna. Under våren stod det klart att förhandlingarna mellan Miljöpartiet och migrationsminister Tobias Billström från Moderaterna var hårda.

– Vi hade ganska hårda politiska diskussioner när det skulle gå från papper till verklighet. Jag är väldigt stolt att vi kan se tillbaka på det här med att gömda får skola och vård ges efter behov. 

Gustav Fridolin är oroad över debattklimatet i Sverige och hur resultatet i EU-parlamentsvalen kan komma att påverka. 

– Det parti som blir det tredje största i EU-parlamentsvalet kommer avgöra vilka frågor som diskuteras. Växer vi blir det klimat och skola. Men växer Sverigedemokraterna så blir det deras problembeskrivning som styr, säger han. 

På politikerveckans första dag stod det klart att Miljöpartiets tidigare språkrör Peter Eriksson ställer upp i valet till EU-parlamentet. Och Gustav Fridolin vill att Almedalen ska lyfta fler EU-frågor. 

– Det är sista Almedalen inför EU-parlamentsvalet, men det är få seminarier om EU. De som varit varmast anhängare till Europa vill inte prata om EU. 

– Jag är kritisk till EU:s utveckling, att man har centraliserat för mycket makt över penningpolitiken i Europa. Men jag tror på europatanken, att ta oss an gemensamma problem. Pridefestivaler attackeras och förbjuds, romer, muslimer och judar förföljs. Sverige behövs som en aktiv kraft, säger han. 

Partiledningen kördes över av Miljöpartiets kongress i frågan om privata vinster i välfärden, med ett tydligt nej till privata vinster. Men Gustav Fridolin är inte sur för det. 

–  Det handlade om en formulering i partiprogrammet, att vinster i huvudsak ska stanna i verksamheten. Det var en markering som kongressen gjorde. Så ska det fungera i ett demokratiskt parti. 

Han säger att riskkapitalisterna inte är några fattiglappar, men att de försvinner så fort det inte passar. 

– Pengar som du och jag betalar till skolan ska stanna i skolan. Det som hänt med JB-koncernen för mig förbannad. Öppnar man en skola och tar in en elev, har man ett ansvar ända till studenten. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro