ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gustav Fridolin i stor intervju: Förstod att jag skulle få ta en del smällar för asyllagen

Linnea Bergman · 7 Maj 2018
Uppdaterad 18 Maj 2018
"Det finns mer än fyra procent av befolkningen som sätter miljön först. Det är jag trygg med."

"Det finns mer än fyra procent av befolkningen som sätter miljön först. Det är jag trygg med." Foto: Julio C Saint Just. Nedan följer Metros stora intervju.


Det är ett krisande Miljöparti som går till val. I en stor intervju berättar språkröret Gustav Fridolin om människors ilska över den tillfälliga asyllagen, varför han numera undviker politisk rekvisita och om irritationen över att ha blivit sedd som ett politiskt underbarn.

klar

Artikellänk är kopierad

– Gustav Fridolin från Vittsjö. Vår nye stormästare!

Magnus Härenstam vinkar fram den 11-åriga versionen av Gustav Fridolin, i högt uppdragna byxor och en för stor jeansskjorta. Det blivande spårkröret hade hunnit svara rätt på en rad Junior-Jeopardy-frågor, berättat om romanen han precis lagt sista handen på och om sin skoltidning.

Redan året därpå skulle Gustav Fridolin spås en lysande framtid inom politiken.

När Miljöpartiets ena språkrör, tillika utbildningsminister, ska berätta om sina politiska rötter börjar han gärna med neddragningarna på hans barndoms skola.

– Vi var fyra killar som fick gå och träffa politikerna i kommunen och berätta vad som hände på vår skola. Och miljöpartisterna lyssnade. Då gick jag med i Miljöpartiet.

Vilka värderingar hittar du där?

– Då var jag förbannad på nedskärningarna. Min mamma var ganska mycket sjuk också. Jag var mycket på sjukhus och såg hur sjuksyrrorna fick stressa. Den där ilskan över orättvisor har liksom aldrig släppt.

Framgångssagan var länge rak. 19-årig, rekordung riksdagsledamot. Språkrör när Miljöpartiet för första gången satte sig i en regering.

På torsdag fyller ”det politiska underbarnet” 35.

Vad har du för känslor inför att inte vara ung och lovande längre?

– Det man vet när någon beskriver en som ung är att det går över (skratt).

Men kan du sakna ibland att vara det där underbarnet?

– Nej, det var mest irriterande.

På vilket sätt?

– Jag hade ju saker jag ville förändra där och då. Jag är allergisk mot när man säger till unga människor att ni är framtiden. Unga människor är nu.

Gustav Fridolin lutar sig framåt. Fokuserar blicken. Han bär jeansskjorta, precis som den där dagen när han blev stormästare i Junior-Jeopardy. En mönstrad bröstnäsduk. Partisymbolen i grönt och gult i kontrast mot den mörka kavajen.

Sedan Miljöpartiet satte sig i regering har partiets opinionssiffror dalat kraftigt. Gustav Fridolin och språkrörskollegan Isabella Lövin hamnar gång på gång i botten i förtroendemätningarna.

Partiet har även varit med om flera kontroverser. Bostadsministern Mehmet Kaplan fick lämna sin post efter att bland annat ha ätit middag med medlemmar från den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Även miljöpartisten Yasri Khan lämnade sina uppdrag efter att han inte ville ta en kvinnlig reporter i hand.

– Man ska inte vara orolig för våra grundläggande värderingar för jämställdhet och demokrati. Aldrig, kommenterar Gustav Fridolin.

Foto: Julio C Saint Just.
Foto: Julio C Saint Just.

24 november 2015 var dagen när Miljöpartiet bröt ett av sina vallöften. Skrivelsen om att ”aldrig göra det svårare för människor att komma till Sverige” byttes mot en tillfällig, hårdare asyllag.

Under presskonferensen stod språkröret Åsa Romson med tårar i ögonen. Ett knappt halvår senare var hon utbytt mot Isabella Lövin. Men Gustav Fridolin satt kvar.

– Jag förstod att jag skulle få en hel del skit och få ta en hel del smällar, men jag skulle inte vilja vara någon annanstans. För jag vill göra det här jobbet, säger han.

Hur är det att möta era välja efter det här beslutet? Jag tänker att många av dem ju är för en generös flyktingpolitik och måste vara arga?

– Ja, och samtidigt så förstår ju människor att ett parti med sju procent i ryggen, får inte helt och fullt som vi vill. Vår uppgift är att förklara: vi har tagit fajten, det här är så långt vi kom och det här vill vi göra nu.

Hur har det varit att möta flyktingar efter det beslutet?

– Jag var själv, som många andra, ute de lediga stunder jag hade: sorterade kläder, var i kyrkan… Eftersom jag vet precis vad vi stred för, och kunde ge en hel del svar, kändes det viktigt att vara där. Även när människor var besvikna och arga. Jag hade inte velat stänga in mig på ett kontor i stället. Det hade jag inte trivts med.

En annan sak som brukar lyftas fram som Miljöpartiets stora misslyckanden under mandatperioden är försäljningen av Vattenfalls tyska kolkraftverk och kolgruvor.

Under förra valrörelsen viftade du mycket med en kolbit. Nu såg jag att du nyligen hade med dig en jordglob i en intervju med youtuben Margaux Dietz. Har du tänkt till om rekvisitan?

– Nu bad Margaux mig ta med någonting. Det ingick i kittet (skratt)… Men ja. Det har jag såklart gjort.

Kommer du ha rekvisita i debatter?

– Nej, jag tror lite att man rycks med i att förenkla politik. Det vi alla politiker borde stå upp för är att beskriva politiken precis så svår som den är. Då tror jag också att medborgarnas förtroende för politiken som helhet kommer att öka.

Skolminister Gustav Fridolin lyfter fram att det största problemet i svensk skola är att elever inte får stöd i tid. En annan förändring partiet vill göra framöver är att införa ämnesbetyg på gymnasiet och förändra betygssystemet.

Hur mycket skada har det nuvarande betygsystemet gett?

– Stressen! Att unga i dag har dubbelt så stor psykisk ohälsa som för tio år sedan. Det har såklart många förklaringar, men betygen är en del. Det är en jätteskada. Det är den förklaring till de fallande skolresultaten som vi pratat allra minst om.

När Gustav Fridolin får sammanfatta vad han är mest nöjd med under mandatperioden lyfter han fram den nya klimatlagen.

På frågan om vad han är mest missnöjd med tar han i stället upp jobbet med att motverka ”motvinden för humanismen”, och assistansen för människor som lever med funktionshinder.

– Vi borde snabbare ha gjort det som krävdes för att rädda assistansen för människor som lever med funktionsnedsättning. När samhället blir hårdare påverkar det dels dem som drabbas allra hårdast, men också hela samhället. Det skapar en känsla av att samhället inte finns där när man behöver varandra.

Efter valet, hur ser du på risken att Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen?

– Det finns absolut mer än fyra procent av befolkningen som sätter miljön först. Det är jag trygg med.

Det här är ditt sista val som språkrör. Vad vill du göra sen?

– Nu har vi ju mer att göra och jag är väldigt glad över att få vara med i den här fajten. Men när jag en dag slutar så kommer jag att undervisa på heltid igen. Det trivs jag med.

Kommer du då klara av att hålla dig borta från politiken?

– (skratt) Engagemanget kommer jag alltid ha med mig. Sedan kan det såklart ta sig olika uttryck. Just nu får jag det stora förtroendet att leda ett grönt parti ihop med Isabella. Men även som lärare fick jag utlopp för mitt engagemang.

Foto: Julio C Saint Just.
Foto: Julio C Saint Just.

Ulf Kristersson i stor intervju: För fem år sedan visste jag knappt om begreppet skjutningar 

pil
Tre korta till Gustav Fridolin:

Hur skulle du beskriva Miljöpartiet med tre ord?

– Miljökamp, jämställdhet och framtidstro.

Vilka är era huvudmotståndare i valet? 

– Alltså, det blir Moderaterna. Sverigedemokraterna är det parti som ligger längst ifrån oss. Men Moderaterna har under de senaste åren dragit sig allt längre ifrån de värderingar där vi faktiskt kände att vi kunde komma överens.

I vilken fråga som ni driver tror du att väljarna har minst koll på vad ni vill? 

– Jag tror att det skulle kunna vara kriminalitet. Att människor tror att vi tror att man kan ”sjunga och spela bort” gängkriminalitet. Jag viker inte en tum från att yrkeskriminella behöver plockas bort ifrån gatorna, för att man ska lyckas med det förebyggande arbetet.

pil
Fakta: Gustav Fridolin

Ålder: 34 år.Bor: Radhus i Sundbyberg.Familj: Hustrun Jennie Fridolin och två barn.Bakgrund: Mediegymnasiet i Nacka. Riksdagsledamot 2002-2006 och från 2010. Utbildad folkhögskolelärare i religion och historia. Språkrör för Miljöpartiet sedan maj 2011. Utbildningsminister sedan 2014.Senast lästa bok: Ett jävla solsken av Fatima Bremmer.Lyssnar helst på: Bob Hund.Favoritmat: Stekt sill med päremos.Det vet de flesta inte om mig: Har körat på en skiva till Mikael Wiehe.En person som inte är politiker som jag har som förebild: Ellen Key.Största passionen förutom politiken: Läsa och skriva, gärna på tågluff.

pil
Fakta: Metros partiledarintervjuer

Inför valet har Metros träffat partiledarna för alla Sveriges riksdagspartier för en exklusiv intervju på Metros redaktion om alltifrån sakfrågor till ideologisk hemvist. Du kommer kunna hitta alla intervjuerna i Metros papperstidning och på metro.se/val2018.

Här kan du läsa alla Metros partiledarintervjuer inför valet 2018

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro