ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GW: En miljard kronor i depån

TT-Metro · 23 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Mycket talar för att det rör sig om en insiderkupp, säger en polischef i hög befattning till TT. Han vill vara anonym eftersom han är direkt inblandad i eftersökningarna.

–  Rånarna måste ha haft tillgång till ritningar och annan detaljerad information om hur de kunde ta sig in och hur de skulle orientera sig inne i värdedepån, säger TT:s källa.

Polisens teori får även stöd av polisprofessorn Leif GW Persson.

– Det krävs alltid en insider vid den här typen av brott, men det är inga problem, det finns alltid någon som har jobbat på sådana här ställen, men de upptäcks försent, säger han till TT vid en säkerhetsmässa i dag i Umeå.

Han konstaterar att det borde ha funnits omkring en miljard kronor på den rånade depån och att det mesta av ett eventuellt rånbyte får betraktas som förlorat. – Man får nästan aldrig tillbaka en krona, om de inte har tappat en del under flykten, säger han.

G4S skriver i ett uttalande på sin webbsida att angriparna kom undan "med en obekräftad summa pengar". "Vi gör allt vi kan för att hjälpa polisen med sin undersökning", skriver företaget och utlovar "en stor belöning" för information som leder till att brottet klaras upp.

Polisen riktar nu in sig på att ta fram möjliga gärningsmän, av vilka det inte finns "särskilt många" enligt källan. Han vill inte utesluta att gärningsmännen kan ha militär utbildning, "kanske på annan plats än i Sverige".

Rånarna var, enligt källan, beväpnade med "vapen utöver det vanliga", vilket i översättning betyder en speciell sorts automatvapen, vilken sort vill källan inte uppge.– Vi har en mycket hög aktivitet på den polisiära sidan, inte bara på fältet utan även på stabsnivå, säger polischefen.

Leif G W Persson tror att den tekniska undersökningen av helikoptern kan ge polisen viktiga spår.– Det är ganska lätt att hitta DNA, exempelvis. Har de inte bränt ut helikoptern så räcker det med att någon har snytit sig, säger han till TT.

Persson tycker att det gick alldeles för lätt för rånarna att göra polisens helikoptrar obrukbara.– Det är klart att det är lite för enkelt. Men det är inte så många år sedan som de brände ner hela helikopterparken, det strök väl med tio stycken, säger Leif G W Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro