ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GW om misstänkt i Lena-fallet: Därför bedömer polisen honom som intressant

Karl Enn Henricsson · 31 Maj 2018
Uppdaterad 31 Maj 2018
Den nu anhållne mannens bostad spärrades av under utredningen om Lena Wesströms försvinnande. Leif GW Persson kommenterar nu fallet.

Den nu anhållne mannens bostad spärrades av under utredningen om Lena Wesströms försvinnande. Leif GW Persson kommenterar nu fallet. Foto: Karl Enn Henricsson/TT


Den man som sitter anhållen misstänkt för mord på Lena Wesström i Örebro, har tidigare utretts för flera brott mot henne. "Det är väl därför polisen bedömer honom som intressant. Men hade de haft något vitalt på honom skulle han inte ränna ut och in på det viset", säger professor Leif GW Persson till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Lena Wesström, 45, anmäldes försvunnen och en man satt en kort tid anhållenmisstänkt för människorov. Efter att hon hade hittats död i Örebro anhölls samme man igen – nu misstänkt för mord.

I början av förra året utreddes han för misshandel av Lena Wesström.

– Det är väl därför de bedömer honom som intressant, säger professor Leif GW Persson till Metro.

Vad kan du säga om att mannen har plockats in flera gånger?

– Jag kan inte säga något bestämt om det, annat än att om polisen hade haft något vitalt på honom så skulle han inte ränna ut och in på det viset.

Lena Wesström anmäldes försvunnen den 15 maj, vilket Metro tidigt rapporterade om. Den 19 maj hittades hennes kropp av en privatperson. Den låg utomhus, drygt 100 meter från hennes bostad i området Hjärsta i Örebro.

– Alla typer av fall där man bemödat sig med att dölja kroppen, och en dumpning är faktiskt en typ av döljande, ger ett uttryck för att man vill fördröja upptäckten – för det innebär ett risktagande, säger Leif GW Persson.

Han betonar att han uttalar sig generellt.

– En för offret okänd gärningsman brukar döda och bara gå därifrån. Men så fort man hittar en kropp, som i någon mening är gömd eller dumpad, så börjar man tänka i termerna att det här är någon som vill fördröja upptäckten. Det vill säga att farbror polisen kommer dyka upp hemma hos dig för att du finns i den här kvinnans historia, säger Leif GW Persson.

Åklagare Åsa Hiding leder förundersökningen om det misstänkta mordet på Lena Wesström.

– Senast i morgon fredag klockan 12 måste jag besluta om den här personen ska begäras häktad eller inte.

Vad lutar det åt?

– Det vill jag inte gå in och spekulera i just nu.

Mannen, som är i 40-årsåldern, är fortfarande anhållen på den lägre misstankegraden.

– Han är hörd varje dag sedan han anhölls, säger Åsa Hiding.

Har misstankarna stärkts?

– Det vill jag inte gå in på och kommentera.

Metro har sökt mannens advokat. Enligt åklagaren nekar mannen till brott.

pil
Detta har hänt i Lena-fallet:

• Lena Wesström försvinner under natten till tisdagen den 15 maj.• Ärendet rubriceras som ett försvinnande, men ändras sedan till misstänkt människorov.• Under onsdagen den 16 maj anhålls en man i 40-årsåldern misstänkt för människorov. Mannen förhörs, släpps och lämnar sedan landet, enligt uppgifter till Metro. Hans bil genomsöks sedan av polis• Fredagen den 18 maj går polisen i Örebro ut med namn och bild på Lena Wesström, en 45-årig mamma folkbokförd i området Hjärsta.• Lördagen den 19 maj anträffar en privatperson en död kvinna i ett skogsområde i närheten av Lena Wesströms hem.• Tisdagen den 22 maj bekräftar polisen att den döda kvinnan är Lena Wesström.• Tisdagen den 29 maj anhålls en person som skäligen misstänkt för mord. Polisen bekräftar att det är samme man som tidigare varit anhållen. Under förra året utreddes han för misshandel av Lena Wesström.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro