ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GW om rymmaren: Någon jävel som hjälpt honom

Karl Enn Henricsson · 17 Jul 2018
Uppdaterad 17 Jul 2018
Professor Leif GW Persson misstänker att den morddömde  Kristofers Kastellanoss, fick hjälp att rymma.

Professor Leif GW Persson misstänker att den morddömde Kristofers Kastellanoss, fick hjälp att rymma. Foto: IBL/Polisen


Morddömde Kristofers Kastellanoss lyckades rymma vid en kisspaus förra veckan. Professor Leif GW Persson misstänker att han fick hjälp. I Laxå finns han inte kvar, så där måste han ha haft någon jävel som har hjälpt honom därifrån”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Under torsdagen transporterades morddömde Kristofers Kastellanoss, 25, mellan Göteborg och Sala. I närheten av Laxå ska han ha bett om en paus, och lyckades då att rymma.

– Såvitt jag förstår var han fängslad, och hade handfängslet kopplat till midjan, och så ville han gå av för att pinka, säger professor Leif GW Persson.

quotation startSnuten har ju avbrutit sökandetquotation end

– I Laxå finns han inte kvar, så där måste han ha haft någon jävel som har hjälpt honom därifrån. Det är väl den enda rimliga förklaringen, för snuten har ju avbrutit sökandet efter honom.

GW: Han är sannolikt utomlands

En stor polisstyrka sökte efterKristofers Kastellanoss i skogen, och även Nationella insatsstyrkan kallades in utan att han kunde gripas. Under fredagen meddelade polisen att de slutat leta efter honom i området han försvann.

Han är nu internationellt efterlyst, och Leif GW Persson utesluter inte att han har lyckats lämna landet.

– Om han har utländsk anknytning har han sannolikt tagit sig dit, säger han.

”En riktig tabbe”

Rymningen har mötts av skarp kritik.

– Det finns olika säkerhetsgrader gällande fängsel. Standarden är att personen har handfängsel som sitter fast i ett bälte, och att en personal håller i. Det här verkar sannerligen vara en riktig tabbe, sa en person med god insyni kriminalvårdens transporttjänst till Metro.

Ett liknande fängsel bar bland annat den norske massmördaren Anders Behring Breivik, då han fördes till och från rättssalen i Oslo.

– I princip alla som förflyttas har minst det. Nästa nivå är att två kriminalvårdare håller i personen. Vid den sista nivån har personen även fotfängsel, sa personen till Metro.

Kriminalvården utreder nu hur rymningen kunde inträffa.

Kristofers Kastellanoss dömdes nyligen till 14 års fängelse för ett brutalt knivmord. Domen är överklagad.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro