ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gyllene tider för svenska guldgruvor

Josefin Svenberg · 14 Sep 2011
Uppdaterad 14 Sep 2011
Många passar på att lämna sitt ”byrålådsguld” till pant banken. Ingrid Pettersson på Safina pantbank i Stockholm visar en del av det som nu är till försäljning.

Många passar på att lämna sitt ”byrålådsguld” till pant banken. Ingrid Pettersson på Safina pantbank i Stockholm visar en del av det som nu är till försäljning. Foto: Henry Lundholm


Guldpriset har på senare tid passerat tidigare toppnoteringar i kilopris. Orsak: Politisk och ekonomisk oro i världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Den svenska guldbransch­en i dag kan bäst beskrivas som – ja, rena guldgruvan. För en månad sedan passerade guldpriset i svenska kronor den tidigare toppnoteringen, i fast penningvärde, från 1980 på 322 kronor per gram. Nu sätts nya all time high-rekord hela tiden och i skrivande stund står guldet i cirka 390 kronor per gram. – En av orsakerna till guldprisökningen är den politiska och ekonomiska oron i världen. Att investera i guld anses vara ett relativt säkert alternativ, säger Damian Brett på konsult- och analysföretaget Raw Materials Group. – Det här är naturligtvis väldigt bra för guldbrytningen i Sverige, trots att en majoritet av guldproducenterna har guldet som biprodukt när de bryter malm, säger Damian Brett. Förra år­et utvanns cirka 6,3 ton guld i Sverige, vilket motsvarade 37 procent av den totala guldbrytningen inom EU. Med dagens världsmarknadspris motsvarar 6,3 ton guld ungefär 2,5 miljarder kronor. Boliden, som är landets största guldproducent, kan skriva under på att det är glansdagar för branschen. – Det är naturligtvis jätteroligt för oss. Vi producerar ungefär 14 ton guld per år, varav en tredjedel kommer från våra gruvor. Resten kommer från åter­vinning av elektronikskrot, säger Marcela Sylvander på Boliden. Vi expanderar vår elektronikåtervinning och kommer under 2012 också öppna en guldgruva, Kankbergsgruvan, i Västerbotten.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro