ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gyllenhammar valde guld framför pengar

Ulrica Widsell · 19 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Smycken ska vara personliga. Jag är inte så mycket för att följa trender. Det enkla är det vackra och jag gillar rena former och äkta material, säger smyckesdesignern Sophie Gyllenhammar Mattsson, dotter till näringslivsprofilen P-G Gyllenhammar. 

– Smycken ska vara personliga. Jag är inte så mycket för att följa trender. Det enkla är det vackra och jag gillar rena former och äkta material, säger smyckesdesignern Sophie Gyllenhammar Mattsson, dotter till näringslivsprofilen P-G Gyllenhammar. 


klar

Artikellänk är kopierad

Hon är yngst i syskonskaran Gyllenhammar. Pappa P-G, tidigare Volvochef och en av svenskt näringlivs största profiler har inspirerat, men barnen har valt egna vägar. Vackra, glänsande ädelstenar, sliver och guld är det som intresserar Sofie Mattsson Gyllenhammar. Hon bytte karriär från pr-konsult till smyckesdesigner och har gjort succé med exklusiva lyxsmycken. Nu går hon vidare med kollektionen "Sophiebysophie", som är lite enklare smycken i silver och guldplätering som kan nå en bredare och yngre modeintresserad kundkrets. – Smycken och kläder och mode hänger allt mer ihop, säger hon.

I Sverige säljs hennes smycken än så länge bara i utvalda butiker i Stockholm, men gamla hemstaden Göteborg är på gång och hon satsar på att växa.– Det är inte bråttom. Mitt yngsta barn är två år och jag vill ge barnen mycket tid också. Det får ta sin tid. Och jag vill finnas bara på utvalda ställen. Massproduktion intresserar mig inte.

Vad gjorde att du vågade ta steget från konsult till att designa smycken?– Det var mycket en kompis förtjänst. Jag har alltid varit intresserad av smycken och hon sporrade mig att hoppa på det här. Jag var höggravid med mitt andra barn när jag fick chansen och det kändes så osäkert om jag skulle få tiden till det och så.

Din bror jobbar i IT-branschen, men ni är tre systrar som valt kreativa yrken, konstnär, författare och du designer. Är det någon slags gemensam revolt mot finansvärlden?– Nej så ser jag det inte alls. Jag vet inte om det är något medvetet så, men vi har växt upp med ett intresse för konst och kultur i famijen.

Är du en typisk lillasyster?– Ja, det är jag nog, haha, envis och viljestark.

Du driver ju ditt eget företag, har du ärvt affärsinnet av pappa?– Nej, jag känner inte att jag är en affärskvinna. Men det kräver mycket att bygga upp ett företag. Man får ta hjälp av andra.

Hur var det att växa upp med P-G Gyllenhammar som pappa?– Det var väldigt bra. Jag är nöjd med min uppäxt. Det var inte annorlunda än någon annans, känner jag själv.

Din syster Cecilia skrev en delvis självbiografisk roman om att växa upp i en familj med en stor företagsledare som pappa. Hon skrev om överklassen som ett fängelse för den som inte passar in och om kärlekslös uppväxt. Hur ser du på det?– Det är hennes bok och alla har sin syn. Jag har valt att inte tala så mycket om det.

Tyckte du att det var jobbigt?– Nej, det tycker jag inte. Var och en har sin uppfattning. Det är hennes sak.

Ska du satsa även utomlands med dina smycken? – Ja, jag ska till Paris och så klart London och New York skulle vara spännande. Japan känns som en väldigt spännande markand. På sikt kanske jag vill lägga tillverkningen utanför Sverige för att få ner kostnaderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro