ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gymnasielärare hotas av arbetslöshet i augusti

Tobias Andersson Åkerblom · 11 Jun 2012
Uppdaterad 11 Jun 2012

Foto: Scanpix/Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Lärarförbundet och utbildningsförvaltningen överlägger just nu om ett tjugotal lärare som måste lämna sina nuvarande jobb på Göteborgs gymnasium. De flesta av dessa kommer kunna få andra tjänster – men fem till tio personer kommer antagligen att klassas som övertaliga i huvudförhandlingarna i augusti.

– Det är ju en tragedi förstås för dem som drabbas, säger Peter Olsson på Lärarförbundet.

Svårast är att hitta nya jobb för lärare med snäva ämnen, som de från det nu nedlagda medieprogrammet.

Inom Göteborgs kommun finns det en anställningsgaranti för skolpersonal, vilket innebär att lärare på skolor med arbetsbrist ska erbjudas ett annat jobb inom kommunen innan de kan avskedas. I dagsläget är det 40 som på detta viset har olika former av temporära tjänster, medan ett 10-tal går utan jobb med lön från kommunen.

Sedan 2009 har omplaceringen varit en stor kostnad för utbildningsförvaltningen. I år räknar de med ett underskott på 15 miljoner, efter att de har lagt lika mycket extrapengar på detta. Bakgrunden är att antalet elever minskar, både då friskolorna drar elever från den kommunala skolan men också för att elevkullarna just nu generellt är mindre.

– Det är ungefär en minskning med 500 elever totalt mellan 2011 och 2012, säger Marie Alkvist-Carlsson, ekonomichef på utbildningsförvaltningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro