ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gymnasiet i höst – ett lätt val

Ania Obminska · 3 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Axel Jungell, Adam Asp, Ulrika af Schmidt och Josef Stankiewicz går i samma klass på Mariaskolan, men har valt lite olika gymnasieinriktningar.

Axel Jungell, Adam Asp, Ulrika af Schmidt och Josef Stankiewicz går i samma klass på Mariaskolan, men har valt lite olika gymnasieinriktningar. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Aldrig förr har det varit så lätt att komma in på gymnasiet. Fortfarande finns 7 902 lediga platser på Stockholms gymnasier i höst, visar uppgifter efter den preliminära intagningen.

Färre 16-åringar och flera nya utbildningar ökar möjligheterna att komma in på gymnasiet i år. Särskilt på friskolorna, som erbjuder fler nya ut-bildningar än någon-sin.  – Totalt sett har skolorna anpassat efterfrågan helt i linje med de minskade elevkullarna. Men ser man bara på de fristående skolorna har fler blivit intagna där, säger Charlott Andersson som jobbar på  gymnasieintaget i Stockholms län.

I år sökte 24 683 behöriga elever till någon av länets 135 friskolor och 81 kommunala skolor. 76 procent kom in på sitt förstahandsval. – Det finns definitivt lediga platser. Så om man kan tänka sig vad som helst har man absolut en plats på gymnasiet, säger Charlott Andersson.

Det populäraste programmet i år, räknat på antalet behöriga sökande per plats, är estetiska programmet, följt av teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet.

I botten ligger industriprogrammet, barn- och fritidsprogrammet och hotell- och restaurangprogrammet. Allra störst är samhällsprogrammet som står för 34 procent av alla gymnasieutbildningar i Stockholms län. Alla niondeklassare och andra sökande har möjlighet att göra omval till och med den 11 maj.

Elevernas råd till dig: ”Stanna i skolan”

Valmöjligheterna har varit många, men nu tror klasskompisarna Ulrika af Schmidt, Axel Jungell, Adam Asp och Josef Stankiewicz att de har hittat rätt i gymnasiedjungeln.– Jag valde program efter det som jag tycker är kul och är intresserad av just nu och då blev inriktningen media, berättar Ulrika af Schmidt.Adam Asp har tänkt på samma sätt och har sökt en arkitekturlinje. Josef Stankiewicz vet inte vad han vill bli ännu och har därför valt en bred linje, samma som Axel Jungell.– Jag har sökt till naturvetenskapliga programmet. När man har gått den kan man välja och vraka bland högskoleutbildningarna, säger Josef Stankiewicz.Tre av de fyra klasskompisarna, som går på Maria-skolan i Stockholm, berättar att de har bytt sitt förstahandsval en gång. Valmöjligheterna har varit så många att det har varit svårt att hitta rätt och de har tagit hjälp av syskon, vänner och öppet hus. Men att söka till gymnasiet har hela tiden varit självklart. – I dagens läge kan man inte få jobb och ha valmöjligheter utan en bra utbildning, säger Adam Asp och Axel Jungell bidrar med en slagfärdig slogan:– Mitt råd är: Stay in school!

klar

Artikellänk är kopierad

Ania Obminska
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro