ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hackad och häcklad – så motig var starten för högerappen Valfie

Jack Werner · 1 Jul 2014
Uppdaterad 1 Jul 2014
Den som hade den politiska appen Valfie på sin telefon fick på tisdagen se pushen "Bra jävla skit". För appen hade blivit hackad.

Den som hade den politiska appen Valfie på sin telefon fick på tisdagen se pushen "Bra jävla skit". För appen hade blivit hackad. Foto: Valfie


klar

Artikellänk är kopierad

I en vår egocentriska tid är det helt logiskt att ordet ”selfie” är på medialt och politiskt mode. Mobilkameran som är vänd mot det egna ansiktet fångar inte bara en individ, utan symboliserar dennes hela livskamp och varande. I en krönika i Dagens Nyheter skrev Malin Ullgren nyligen att innehållslösheten i media vägts upp i och med att ansikten börjat ta mer plats. ”Kanske är innehållslösheten helt enkelt en ny definition av innehåll. Orden som sådana är inte lika viktiga som ansiktet de förmedlar: ansiktet är innehållet”, föreslog Ullgren.

Dagen efter att Ullgrens krönika gick i tryck lanserade serieentreprenören Johan Staël von Holstein sin nya app Valfie. Det är en tjusig selfie-app, som låter användaren placera färdigskrivna eller egenhändigt nedplitade budskap ovanpå bilder, allt prytt av en ”Därför stödjer jag Alliansen”-logga i nedre hörnet. Staël von Holstein stod själv för appens första valfies, bland annat en bild på Stefan Löfvens ansikte tillsammans med den koncisa frågan ”HUR???”.

Men det tog inte lång tid för appen att bli fokus för andra än glada entreprenörer.

– Vi fick in ett tips om det där igår och tänkte att det vore ett utmärkt tillfälle att sprida Alliansgranskande budskap istället, så vi gick ut med en uppmaning till våra aktivister och frågade om de tänker låta den där skrytappen användas för Alliansen för att, som de tror, vända valvinden?, säger Robin Zachari på Alliansfritt Sverige till DagensOpinion.

Resultatet blev dramatiskt. Alliansfritt Sverige fick så mycket stoff ur kapningen att de kunde pyssla ihop en egen lista på de ”19 roligaste valfie-hånen av alliansen”. Och i skrivande stund är åtta av tio valfies på listan över appens mest populära sådana som inte direkt kan beskrivas som alliansvänliga.

Bland dem finns en bild ur Ingmar Bergmans klassiker ”Hets”, där den demoniska läraren Caligula pekar ut den skärrade huvudpersonen Jan-Erik med sin pekpinne. Ovanpå bilden står texten ”Framtiden börjar i skolan”. Bilden twittrades först ut av Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin.

Foto: Valfie

Valfie har misstagits för att vara en officiell Alliansen-app, det är helt på eget bevåg som Staël von Holstein lanserat och drivit den. Eller tja, den är delvis finansierad av Timbro.

– Vi har, som en finansiär bland andra, sponsrat appen. Summan är definitivt inte så stor som en miljon, skriver Markus Uvell i ett mejl till mig och tillbakavisar därmed uppgifter som hittillscirkulerat på sociala medier. Han fortsätter:

– Vi vill bidra till att minska den allt för kraftiga obalansen mellan vänster och höger på nätet. Detta är en "försöksballong" och mycket mer behöver göras, men när Johan Staël von Holstein kontaktade mig tyckte jag att det var en intressant idé som är värd att testa, skriver Markus Uvell.

En munter Staël von Holstein bekräftar stödet från Timbro och några andra ”sponsorer som vill vara anonyma” för mig i ett telefonsamtal.

Jag fick en push från Valfie nu för bara några minuter sedan, där det stod ”Bra jävla skit”. Är det du som skickat ut den?

– Nej, den är tyvärr hackad av socialisterna. Det är tråkigt, men skönt ändå att de visar sitt antidemokratiska ansikte. Men de tröttnar snart, då återstår en fantastisk app för oss som är demokrater och vill säga roliga saker om den politiska debatten.

De som hackat appen kommer inte åt några känsliga uppgifter om användarna, menar Staël von Holstein.

– De har inte hackat den på det viset, de kommer inte åt något. De har bara lyckats komma åt att skicka ut pushar. Det visar bara socialisternas vidriga ansikte.

Han säger att det var förväntat att hans politiska motståndare skulle kasta sig över appen, men upprepar flera gånger att det bara visar vad de egentligen går för.

– Det budskap de skickar ut läses bara av deras socialistiska elitklick. De uppnår inte någonting med sina kampanjer. Det är egentligen bara socialister som alltid gör så här.

Politiska kupper mot appar av det här slaget är på intet sätt ovanliga i dessa tider. I en kolumn i mars beskrev jag hur såväl Centerpartiet som Miljöpartiet utsatts, och i dag rapporterar min kollega Fredrik Tideman om My little pony-övertagningen av en nazistisk Facebooksida. Den oförvitlige entusiasten Staël von Holstein verkar dock ha höga förhoppningar om Valfies framtid.

– Det här är en fantastisk app som kommer göra mycket roliga saker och leva fram till valet. Jag är otroligt nöjd med mottagandet, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro