ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hackare klonar fingeravtryck från vanligt foto

Tomas Lundin · 30 Dec 2014
Uppdaterad 30 Dec 2014

Foto: TT/Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Hackare hävdar att de har kunnat förfalska fingeravtryck utifrån vanliga fotografier. hackaren”Starbug”KrisslerBBC– Politiker kanske kommer börja använda handskar när de håller tal, säger Jan till .

Krissler ska ha tagit bilder av den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen vid en vanlig presskonferens och utifrån dem fått fram tumavtryck, avslöjade han vid en konferens för hacker klubben Chaos Computer Club.

Bland andra Apple och Samsung använder fingeravtryck för att låsa upp telefoner. Så kallad biometrik tar fasta på olika kroppsliga egenskaper som fingeravtryck och ansiktsform för att identifiera människor. Professor Alan Woodward från Surrey-universitetet i säger till BBC att säkerheten börjar ifrågasättas. 

En ny generation ”levande” biometrik som ska vara svårare att förfalska är under utveckling. Ette exempel kan vara analys av rörelsemönster, en annan är att läsa av blodkärlen inne i fingret i stället för fingeravtrycket. Den tekniken används redan vid bankomater i bland annat Polen och Japan. Då krävs ett finger med pulserande blodkärl och det fungerar inte med en utskrift eller en avskuren tumme. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro