ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hackare snodde data om nytt superflygplan

TT · 21 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Joint Strike Fighter visas upp i Fort Worth, Texas.

Joint Strike Fighter visas upp i Fort Worth, Texas. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Hackare har tagit sig in i Pentagons datorer och stulit flera terabyte data om det nya stridsplanet Joint Strike Fighter.

Enligt Wall Street Journal bekräftar flera regeringstjänstemän dataintrånget. Exakt vad det är för uppgifter hackarna har fått tag i är däremot oklart. Det ska dock inte röra sig om det absolut känsligaste materialet som finns på datorer utan koppling till internet.

Vem som står bakom intrånget är inte heller klart, men enligt några tjänstemän riktas misstankarna mot Kina, som enligt en Pentagonrapport nyligen, stadigt utvecklar nya former av online-krigföring.

Den kinesiska ambassaden i Washington förnekar dock inblandning och hävdar att landet tar avstånd från alla former av databrottslighet. Den aktuella Pentagonrapporten avfärdas som en produkt som andas kalla kriget-mentalitet.

Joint Strike Fighter är det hittills dyraste amerikanska försvarsprojektet med en budget på cirka 300 miljarder dollar, motsvarande över 2 biljoner kronor. Som jämförelse kan nämnas att svenska folket årligen betalar omkring 1,5 biljoner kronor i skatt.

Även om Joint Strike Fighter ännu inte varit i luften är det ändå en av svenska Jas Gripens hårdaste konkurrenter. Norge valde till exempel det amerikanska planet nyligen före det svenska.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro