ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hackare utpressar banker

Daniel Olsson · 21 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

34-årig Partillebo begärd häktad – hotar att lämna ut kunders kortinfo

klar

Artikellänk är kopierad

En datahackare från Partille har pressat svenska banker på pengar. Mannen har hotat att lämna ut tusentals kunders kortinformation om han inte får pengarna.Den 34-årige mannen är en en ökänd bedragare och har även hotat med att lämna ut bankernas egna krypteringsnycklar på internet.– Helt avvärjt kan man inte säga att det här är, säger kammaråklagare Karl-Erik Esbo som i  går begärde den 34-årige mannen häktad i sin frånvaro misstänkt för försök till grov utpressning och grovt bedrägeri.Mannen ingår i den stora kontokortshärvan som uppmärksammades i våras och som tvingade flera banker att byta ut 35 000 kunders kort. Tillsammans med en 30-årig företagsledare från Norrköping, som också begärts häktad, ska 34-åringen ha kommit över kortinformation från bankkunder i SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank. Företagsledaren ligger bakom programvaran i kortterminaler hos butiker och restauranger. Genom att registrera butikskundernas kortinformation har männen kommit över miljonbelopp för att sedan fly landet, troligen till Brasilien.

Från utlandet ska åtminstone en av männen ha försökt utnyttja den stulna kortinformationen i utpressningssyfte. Ingen av de drabbade bankerna vill kommentera det inträffade.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro