ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hackarnas nya attack – mot knarkmaffian

Anders Göransson Victoria Gillberg · 2 Nov 2011
Uppdaterad 2 Nov 2011
I videon på Youtube kräver en person iklädd Guy Fawkes-mask (från filmen ”V för Vendetta”, som Anonymous använder för att maskera sig) att Zetas ska släppa en av deras medlemmar – som kidnappats av knarkkartellen.

I videon på Youtube kräver en person iklädd Guy Fawkes-mask (från filmen ”V för Vendetta”, som Anonymous använder för att maskera sig) att Zetas ska släppa en av deras medlemmar – som kidnappats av knarkkartellen.


Med mord och likskändningar håller de mexikanska drogkartellerna ett helt land gisslan. Men medan samhället är förlamat av skräck tycks nu hackerkollektivet Anonymous göra det som få andra vågar – slå tillbaka. Men inte med vapen – utan med ord.

klar

Artikellänk är kopierad

Misstänkta medlemmar ur drogkartellen Zetas visas upp av polis efter ett tillslag.
Misstänkta medlemmar ur drogkartellen Zetas visas upp av polis efter ett tillslag.Foto: AP

En maskerad man, som uppger sig representera Anonymous, kräver i en video på Youtube att en av de största knarkkartellerna, Los Zetas, släpper en av dess medlemmar som ska ha kidnappats under en demonstration i kuststaden Veracruz i Mexiko. Annars hotar man att publicera namn, foton och adresser till korrupta poliser, journalister, politiker och taxichaufförer som samarbetar med kartellen. Det kommer, enligt videon, att ske på lördag. – Ni gjorde ett stort misstag när ni tog en av oss. Släpp honom. Om något händer honom kommer ni alltid att komma ihåg den 5 november, säger den maskerade mannen i videoklippet. Experter befarar att en publicering av uppgifterna kan vara rena dödsdomarna mot de uthängda. ”Om Anonymous verkställer sitt hot kommer det nästan säkert att leda till dödsfall bland dem som uppges samarbeta med kartellerna, oavsett om informationen stämmer eller ej”, skriver det amerikanska underrättelseföretaget Stratfor i en analys. Man förutspår bland annat våld eller utpressning mot de utpekade från andra, rivaliserande karteller. ”Dessutom, eftersom mexikanska karteller tidigare har angripit webbjournalister och bloggare, kan hackare bli föremål för vedergällningsattacker”, fortsätter Stratfor. Det senare är definitivt ingen överdrift. I september mördades och stympades två personer som twittrat och bloggat om situationen i Mexiko. Deras kroppar hängdes upp under en bro, och bredvid dem fanns ett meddelande: ”Det här kommer att hända alla internettjallare. Ni är varnade. Vi håller ett öga på er. / Z” Någon säker bekräftelse på att det verkligen är Anonymous som ligger bakom Youtubehotet finns inte. Det har också förekommit rykten om att operationen, som kallas OpCartel, skulle avblåsas för att skydda vissa medlemmar som inte har möjlighet att skydda sina identiteter som det behövs göras för en operation på den här nivån. I en av de ”officiella” bloggarna för Anonymous i Latinamerika uppmanar nya och oerfarna medlemmar att hålla sig utanför OpCartel. En Twitterpost lyder: ”Ingen kommer att förlöjligas eller kallas fega, eller anklagas  för att överge sina anonym bröder i det blodigaste slaget. Vi vet att många är ivriga att delta, men vi ber er tänka till.”

Expert: Är duktiga på att avslöja information

Vad är nätverket Anonymous och vilken makt har det? Metro frågade Daniel Goldberg, nyhetschef på Computer Sweden och författare till boken ”Svenska hackare” tillsammans med Linus Larsson. – Det är ett löst sammansatt kollektiv, som uppstod på diskussionsforumet 4chan för några år sedan. Namnet är taget från den anonymitet under vilken användarna skriver sina inlägg. När det börjar uppstå strömningar i en sådan enorm community med 100 000-tusentals personer världen över då blir det som om ”anonymous” tycker så. Men det som förenar dem är ett stort intresse för tekniken och internet. Vad vill de? – Den gemensamma nämnaren är kamp för nätfrihet och yttrandefrihet och mot förtryck och censur. Det finns vissa kopplingar till Occupy Wall Street-rörelsen. Men det är ingen enhetlig rörelse.Vilken makt har Anonymous att skada en kriminell kartell? – Kriminella är nog inte så sugna på att få sina namn, adresser och telefonnummer utlagda på nätet. Hackare är duktiga på att exponera information som någon vill hålla hemlig. Men Anonymous hot ska man ta med en nypa salt, det är långt ifrån alltid det blir verklighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro