ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hackers slår till mot Marocko i protest mot kyssåtal

Rasmus Lundgren · 21 Nov 2013
Uppdaterad 21 Nov 2013

Tre ungdomar i Marocko har åtalats för att ha lagt upp bilder på Facebook där de kysser varandra. På onsdagen attackerade hackerkollektivet "Anonymous" flera marockanska myndighetssajter i protest.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Bilderna som föreställer en pojke och en flicka, 15 och 14 år gamla, som kysser varandra publicerades av ungdomarna på Facebook, rapporterar Al Jazeera. Förutom de två har också den 16-årige pojke som tog bilden åtalats för att ha brutit mot det nordafrikanska kungadömets anständighetslagar.

De tre ungdomarna greps i början av oktober, hölls på en ungdomsvårdsanstalt och släpptes efter sex dagar. I morgon fredag hålls en stängd förhandling.

Fallet har upprört stora delar av det marockanska samhället och det anses vara en attack mot individens frihet. Hackerkollektivet ”Anonymous” uppges ha stängt ner flera marockanska myndigheters webbsajter i protest. De uppmanade också folk att twittra till marockanska statens twitterkonton med hashtaggen #NadorKiss, med kraven att de tre ungdomarna frikändes. 

Människorättsorganisationen AMDH har är upprörda med anledning av fallet: ”Marocko benådar och friger kriminella, seriepedofiler och korrupta personer samtidigt som de fängslar människor för en kyss och för fredliga protester”, skriver organisationens franska gren i ett uttalande, rapporterar Al Jazeera.

De tre ungdomarna kommer att få sin dom under nästa vecka.

– Domen mot dem kommer på sin höjd vara i utbildningssyfte, säger en representant för Marockos justitiedepartement till Al Jazeera.Följ strömmen under twitter-taggen #NadorKiss:

klar

Artikellänk är kopierad

Rasmus Lundgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro