ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hackers stal bitcoin – värda 543 miljoner kronor

Sofia Clason · 8 Dec 2017
Uppdaterad 8 Dec 2017
Hackarna kan ha stulit runt 4 700 bitcoin, motsvarande dryg 543 miljoner kronor.

Hackarna kan ha stulit runt 4 700 bitcoin, motsvarande dryg 543 miljoner kronor. Foto: Dado Ruvic/TT


Hackare stal bitcoin värda drygt 543 miljoner kronor från slovenska bitcoinmarknaden Nicehash. En mycket professionell attack med sofistikerad, social ingenjörskonst”, menar Andrej P Škraba, Nicehashs marknadsföringschef.

klar

Artikellänk är kopierad

Under gårdagen hade flera bitcoinägare problem med den digitala marknadsplatsen Nicehash, vilket ledde till klagomål och oroliga kommentarer sociala medier.

Kort därefter gick Nicehash ut med ett pressmeddelande, där företaget konstaterade att betalningssystemet hade komprometterats och att bitcoin hade stulits, skriver the Guardian.

”Vi förstår att ni kommer att ha många frågor och ber om tålamod och förståelse medan vi undersöker orsakerna och hittar lämpliga lösningar för tjänstens framtid”, skriver Nicehash i pressmeddelandet.

Nicehash är den största digitala marknadsplatsen där användare säljer datorkraft i utbyte mot kryptovalutor så som bitcoin. Det exakta antalet bitcoin som stulits är än inte bekräftat, men det kan röra sig om runt 4 700 bitcoin, vilket är värt uppemot 543 miljoner kronor.

Händelsen har rapporterats till rättsväsendet, samtidigt som Nicehash själva utreder vad som hänt i det som beskrivs som ”en mycket professionell attack med sofistikerad, social ingenjörskonst”, av Nicehashs marknadsföringschef Andrej P Škraba.

Värdet av bitcoin har höjts under det senaste året, vilket har gjort att online-säkerheten på hemsidor som Nicehash blivit en allt viktigare angelägenhet. Samtidigt har digitala marknadsplatser som växlar och handlar med bitcoin blivit en måltavla för hackare.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro