ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Hade aldrig hänt med de gamla spärrarna"

Josefin Svenberg · 18 Okt 2012
Uppdaterad 18 Okt 2012
Stefan, 29, skulle ta tunnelbanan från Fridhemsplan till sitt nattjobb en kväll i  slutet av maj, när han blev misshandlad av en man som försökte planka bakom  honom vid spärrarna. 

Stefan, 29, skulle ta tunnelbanan från Fridhemsplan till sitt nattjobb en kväll i  slutet av maj, när han blev misshandlad av en man som försökte planka bakom  honom vid spärrarna.  Foto: Henry Lundholm


Stefan, 29, sa ifrån när en okänd man försökte ryggplanka” med honom genom spärrarna. Det slutade med att Stefan blev misshandlad. – Det här hade aldrig hänt med de gamla spärrarna, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

”Klämspärrarna” har gett upphov till en ny typ av plankning och som Metro tidigare har berättat upplever många resenärer den som både integritetskränkande och obehaglig.

När en man försökte smita igenom spärren bakom Stefan, 29, blev situationen värre än så.

– När jag märkte att han försökte ta rygg på mig så vände jag mig om och stoppade honom, och sa att han fick betala för sig i stället. Då sparkade han mig i bröstet så att jag flög igenom spärrarna, säger Stefan.

Han berättar vidare hur mannen följde efter, attackerade Stefan och hur slagsmål utbröt. Snart kom väktare till platsen, de tillkallade polis och mannen greps. Stefan fördes till sjukhus där man dokumenterade hans skador.

– Jag hade väldigt ont eftersom jag fick många slag i ansiktet och huvudet. Det var ren tur att inte något gick sönder.

Metro har talat med polisens förundersökningsledare, som berättar att händelsen finns på film och att utredningen snart är klar att lämnas vidare till åklagare. Stefan hoppas, förutom att åtal väcks, på att SL gör någonting åt situationen vid spärrarna.

– Det här hade aldrig hänt med de gamla spärrarna. Nu blir det automatiskt en obehaglig situation eftersom det enda sättet att planka – om man inte hoppar över de höga glasdörrarna – är att ta rygg på någon. Och det är inte så kul, särskilt inte om man säger ifrån som jag gjorde.

Fotnot: Stefan heter egentligen något annat.

SL slår ifrån sig kritiken

Efter misshandeln har Stefan kontaktat SL:s kundtjänst.

– Jag vill ha respons och veta om de planerar att göra någonting åt situationen. Kommer de att ha vakter där eftersom det har hänt saker? Men varje gång har de bara sagt att de ska skicka det uppåt och sedan har jag inte hört någonting, säger Stefan.

På SL:s presstjänst beklagar man det som inträffat och att Stefan inte har fått något svar.

– Men vi kan inte ha vakter vid varje spärr. Vi har personal som rör sig ute i trafiken men de rör sig ju över hela stationerna, säger Jesper Pettersson på SL.

Ska man säga åt någon som försöker ”ryggplanka”?

– Vi kan inte ge några allmänna rekommendationer. Man kan inte vara säker på att alla medpassagerare är snälla och blida, utan det förekommer hot och våld precis som i samhället i övrigt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro