ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hade bara "godkänt" ett barn – nu döms han till att vara tvillingpappa

Johan Wikén · 29 Okt 2015
Uppdaterad 29 Okt 2015
Mannen tvingas nu vara pappa till tvillingarna.

Mannen tvingas nu vara pappa till tvillingarna. Foto: Alamy


Mannen menar att han bara hade godkänt att bli far till ett barn – och ville häva faderskapet när det blev tvillingar. Nu har fallet avgjorts i Högsta domstolen.

klar

Artikellänk är kopierad

Paret från Malmö fick hjälp utomlands att plantera in embryon – och tvillingar föddes för några år sedan. Det fick mannen att vilja avsäga sig faderskapet. Han menar att han bara hade samtyckt till ett barn.

Enligt honom ska paret ha kommit överens om att endast använda ett embryo. Men i stället användes två embryon. Malmö tingsrätt avslog pappans önskan om att häva faderskapet och hänvisade till lagens målsättning om varje barns rätt till två föräldrar. Något som även hovrätten slog fast.

►LÄS MER: Experten: ”Han får stå för konsekvenserna”

Tvisten har fått stor uppmärksamhet. Nu fastställer Högsta domstolen hovrättens dom.

"Målet är det första i sitt slag som prövas av Högsta domstolen och omständigheterna är något speciella. Men den här typen av mål kan förväntas bli allt vanligare i takt med den medicinska vetenskapens framsteg", säger Svante O Johansson, domare i Högsta domstolen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: DNA-testet avslöjade: Hennes tvillingar hade varsin pappa

Mannen, som är i 55-årsåldern, och tvillingarnas mamma var länge gifta. Eftersom de inte kunde få barn på annat vis så valde de att testa assisterad befruktning utomlands.

Kvinnan valde att sätta in två embryon för att öka chanserna att bli gravid, något som mannen uppger att han motsatte sig. Av den anledningen ville han inte vara pappa till tvillingarna. Men efter en lång process slår nu Högsta domstolen fast att han tvingas fortsätta vara pappa åt barnen.

Paret har gått skilda vägar med anledning av tvisten.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro