ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hade elpistol i badrumsskåp – frias

Evelina Olsson · 13 Sep 2013
Uppdaterad 13 Sep 2013

Mannen erkänner att han haft elpistolen i sitt badrumsskåp men menar att han bara förvarat vapnet. Lunds tingsrätt godtar förklaringen och friar honom från misstankarna om vapenbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix/Arkiv

– I vapenlagen jämställs elpistoler med skjutvapen och det är därför intressant att ställa sig frågan hur domstolen skulle ha resonerat om det hade handlat om en skarpladdad K-pist eller Magnum-revolver, säger Stefan Wahlberg, Metros rättslige expert.

Elpistolen upptäcktes i samband med en husrannsakan hemma hos mannen. I förhör uppgav han att vapnet glömts kvar av hans gäster och att tanken var att gästerna skulle ta med sig vapnet nästa gång de kom på besök. Han vägrade dock att uppge namnet på personerna. 

Det Lunds tingsrätt nu tagit ställning till är om vapnet innehafts av mannen eller som han själv uppger, bara förvarats. 

– Det här fallet ligger i gränslandet. Eftersom mannen har erkänt att han förvarat elpistolen så handlar det inte alls om vad som är bevisat utan helt om vad som är tillåtet och förbjudet - alltså en ren så kallad rättsfråga, säger Wahlberg.

”Tingsrätten kan alltså konstatera att ett förvarande av ett skjutvapen inte utgör ett straffbart innehav av vapnet om inte syftet med överlämnandet av vapnet sträcker sig längre än till endast förvaring”, skriver rätten i sin dom.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro