ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Hade kunnat bli som skolmassakrer utomlands"

Johan Mårtensson · 8 Jul 2013
Uppdaterad 8 Jul 2013

En galnings verk. Så beskriver polisen dådet i Varberg. Samtidigt finns misstankar om att den 24-årige thaiboxaren var påverkad av narkotika.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen med kniven syns uppe till vänster i bild. Efteråt skjuts han av polis.
Mannen med kniven syns uppe till vänster i bild. Efteråt skjuts han av polis.Foto: Scanpix

Han valde sina offer slumpmässigt och skar dem i halsen. En äldre kvinna dog och två män skadades svårt av 24-åringen framfart i centrala Varberg i gårmorse.

– Han attackerade dem han stötte på och han var ute efter att döda. En ensam galning, det är så vi kan beskriva honom i dagsläget, säger Peter Erlandsen, närpolischef i Varberg.

Polisen kartlägger just nu 24-åringens sista dygn. Han hade rest till Varberg från Stockholm för att medverka vid ett thaiboxningsläger. Vad som hände under natten och tidiga morgonen, innan han tog en kniv och löpte amok, är oklart.

– Det pågår förhör kring detta. Det kommer också att bli en rättsmedicinsk undersökning för att utröna om han var påverkad av droger. På sätt och vis hoppas man väl att det var så, att det finns en sådan förklaring till dådet, säger Peter Erlandsen.

Enligt honom hade ännu fler kunnat falla offer om den 24-årige thaiboxaren haft pistol istället för kniv.

– Hade han haft skjutvapen så hade det kunnat bli som skolmassakrer utomlands, säger Peter Erlandsen.

Polisen har även startat en internutredning med anledning av att de sköt gärningsmannen.

– Vi utreder alltid rutinmässigt när våra egna skott leder till att någon dör, säger Tommy Nyman, Hallandspolisens presstalesman till TT.

Till hösten kommer Vänsterpartiet att lägga en motion där de föreslår en utredning av polisens vapen i Sverige

– Vi tycker att man bör titta på det här med handeldvapen igen, titta om det vore bättre med till exempel el-pistol, säger Lena Olsson, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet till TT.

►Utredningar inledda efter vansinnesdåd

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro