ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Häftade ihop hundens sår - åtalas för djurplågeri

Frida Sundkvist · 22 Mar 2013
Uppdaterad 22 Mar 2013

Foto: Polisen


En man i Södertälje åtalas för djurplågeri sedan tre svårt medtagna hundar omhändertagits i hans hem. Mannen hade bland annat häftat ihop ett sår på hundens mage med en metallklammer.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Häftade ihop hundens sår - åtalas för djurplågeri
Häftade ihop hundens sår - åtalas för djurplågeriFoto: Polisen

Sår i munnen från att ha tuggat på tomma ölburkar, ett hophäftat sår på magen och inte tillgång till dagsljus. Länsstyrelsen uppmärksammade mannen på de många bristerna, men först efter den tredje kontrollen fattades beslutet att omhänderta hundarna. 

I december förra året beslutade Länsstyrelsen att hundarna skulle avlivas. 

Reden i Juli 2012 genomfördes en oanmäld kontroll av djurhållningen hemma hos den nu åtalade mannen. Vid kontrollen uppmärksammades mannen på att hundarna var magra. En hund hade ett stort antal ärr och uppfattades som apatisk, en annan hund stressad och hade en avsliten klo som han inte fått veterinärvård för. 

Hundarna hade inte hade fri tillgång till vatten och fick inte tillräcklig stimulans. En månad senare genomförde Länsstyrelsen en uppföljande kontroll. Hundarna hade fortfarande inte tillgång till rent vatten, mjukt underlag och rastning. Risken för skador bedömdes som högre nu än vid kontrollen i juli. En av hundarna blödde från munnen sedan han tuggat på en tom ölburk. 

Det gick tre månader till nästa kontroll. Länsstyrelsen konstaterade då att flera av bristerna fortfarande inte var åtgärdade, och att tiken inte fick vistas i dagsljus. Länsstyrelsen gav en muntlig tillsägelse till mannen att ta en av hundarna till veterinär. Tre dagar senare fattades beslutet att omhänderta de svårt medtagna hundarna. 

När en veterinär undersökte hundarna konstaterades att de var undernärda och hade flera ärr. Flera av såren var inte äldre än en vecka och ett blåmärke var färskt. En av hundarna hade mycket dålig muskulatur på bakbenen, en annan hade onormal benställning. Alla tre hundarna var mycket försiktiga och rädda för ljud.

Trots att hundarna visade ett trevligt sätt mot människor, gjordes bedömningen att de inte var omplaceringsbara inom rimlig tidsrymd med tanke på deras bakgrund och att det ska vara svårt att omplacera hundar av amstafftyp. . 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro