ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Haithem vill skapa smarta lösningar – så att du slipper tråkiga sysslor

Anna Åslund · 25 Mar 2018
Uppdaterad 25 Mar 2018
Haithem Smirani tar examen våren 2019.

Haithem Smirani tar examen våren 2019. Foto: Johanna Lyngarth


Snart kommer du troligtvis att bo med ett kylskåp som berättar för dig när mjölken är slut medan din tvättmaskin självdoserar tvättmedlet så att du slipper. En av dem som jobbar med att göra sådana lösningar möjliga är Haithem Smirani, som pluggar till Internet of things-utvecklare.

klar

Artikellänk är kopierad

När Haithem Smirani, 34, berättar för andra att han pluggar till IoT-utvecklare är det få som förstår vad han menar. IoT, eller Internet of things, är en gren inom IT som blivit allt mer populär de senaste åren. Det handlar exempelvis om att du kan koppla upp dina saker hemma mot nätet för att göra vardagen enklare.

– Tänk dig att du med ett röstkommando kan tända lampan i köket, slå på nyheterna och sätta på kaffe medan en röst berättar för dig vad det är för väder och hur trafiken ser ut. Det är möjligt idag, men det är bara början på något som kommer bli jättepopulärt inom fem år. Jag själv är helt såld på IoT, man blir beroende, säger Haithem Smirani.

Han läser sitt andra år till IoT-utvecklare på Nackademin i Stockholm. Innan Haithem började plugga jobbade han som lastbilschaufför, men IT-intresset har funnits där ända sedan han var liten. Han visste att han inte ville jobba med att bygga hemsidor men när han hittade IoT-utbildningen var det något som sa klick. Han berättar att den här typen av teknik har funnits länge, men att det är nu på senare år det börjar integreras mer i vår vardag.

Vi är vana vid att en GPS i bilen talar om vart vi ska köra, men IoT gör det också möjligt för exempelvis våra tvättmaskiner att självdosera tvättmedel och beställa hem nytt när det är slut.

– Förr i tiden åkte vi häst och vagn, men sedan kom någon och uppfann bilen. Vi visste inte att vi behövde bilen innan, men när den väl kom så kunde vi sedan inte leva utan den. Lite så är det med IoT också. Många vet inte vad det är, men när det väl kommer igång kommer man förstå värdet i de här sakerna, säger Haithem Smirani.

I dag går han ständigt runt och funderar på olika smarta lösningar han skulle vilja skapa för att förenkla vardagen för sig själv och andra. Han beskriver processen ungefär som när en konstnär eller musiker skapar något – det krävs att man kan tänka kreativt och vågar testa nya saker.

Innan Haithem tar examen om ett år ska han och hans klasskompisar ut på praktik.

– Branschen skriker efter utvecklare, det är nästan sjukt ibland. Det är inte som när man söker vanliga jobb och måste gå på intervjuer. Om du visar vad du kan här så bråkar arbetsgivarna om dig.

pil
Fakta: Om Haithem Smirani

Gör: Studerar till Internet of things-utvecklare (IoT) på yrkeshögskolan Nackademin i Stockholm. Tar examen våren 2019.

Ålder: 34.

Bor: Uppsala.

Drömjobb efter examen: ”Att jobba som IoT-utvecklare och få vara med från idé till modell. Att komma på en idé, utveckla den och få det att fungera. Om det säljer är det ju bara ännu roligare.”

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro