ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Haitis dödliga kamp

Moa Kärnstrand · 13 Dec 2011
Uppdaterad 12 Dec 2011
Små barn är ofta de som drabbas allra värst av sjukdomar som Kolera eftersom smittan dränerar den lilla kroppen på vätska. På Läkare utan Gränsers kolerakliniker i Port-au-Prince finns speciella tält där endast barn behandlas.

Små barn är ofta de som drabbas allra värst av sjukdomar som Kolera eftersom smittan dränerar den lilla kroppen på vätska. På Läkare utan Gränsers kolerakliniker i Port-au-Prince finns speciella tält där endast barn behandlas. Foto: Åke Ericson


Koleraepidemin såg ut att vara under kontroll. Men i somras bröt helvetet ut igen. I dag insjuknar hundratals haitier varje dag. Nu kan du hjälpa.

klar

Artikellänk är kopierad

I sviterna efter den svåra jordbävningen i Haiti 2010 bröt en kraftig koleraepidemi ut i landet. Hittills har nära en halv miljon människor insjuknat. Hjälporganisationerna arbetade då dag och natt.

I april i år var äntligen smittotalen nere på låga nivåer och organisationerna började lämna över ansvaret för kolerabekämpandet till den lokala vårdpersonal, som man lärt upp att sköta den minutiösa hygienen på koleraklinikerna.

I Haitis huvudstad Port-au-Prince, med sina 600 000 hemlösa, vände hoppet tillbaka. Men så kom regnet. – Det började i södra delen av landet med 15 fall på samma ställe på bara en dag. I juni fick vi ett nytt stort utbrott i Port-au-Prince, säger Romain Gitenet, en av dem som leder Läkare utan gränsers delegation i Haiti.

Just regnet innebär stora problem när kolera ska bekämpas i ett land där mängder av människor lever utan fungerande toaletter och i tältläger där avföring och strömmande regn blandas i fårorna, som före jordbävningen var gator. – Vi var tvungna att återvända till klinikerna vi hade lämnat och vi var tvungna att återöppna de vi stängt. Utbrottet blev för tungt för den haitiska personalen att klara, säger Romain Gitenet.

Han förklarar att situationen också förvärrades av att vattendistributionen och de provisoriska toaletter som erbjudits de många hemlösa slutade skötas. – Det var en strategi från statliga hälsoministeriet för att få folk att flytta ut ur tältlägren, säger han och är mycket kritisk. – Många hjälporganisationer lämnar också Haiti nu, för de har inte finansiering för att vara kvar.

Det är en mörk bild av framtiden han målar upp. Koleraepidemin på Haiti är en av de värsta världen skådat och just nu syns inget slut.

Enligt officiella siffror har närmare 6 800 personer dött. – Men det är hälsoministeriets siffra. I själva verket vet vi inte hur många som dött, eftersom vi inte räknat de som dött i sina hus eller ute i bushen. Jag vet inte vems ansvaret är, men någonting måste ske nu.

Analys: Väntar på hjälp – som inte kommer

Hettan låg som ett pressande täcke över Port-au-Prince när jag landande för ett år sedan. Jag var inte beredd på det som mötte mig.

Vägarna var inga vägar längre, husen inga hus. Och de Haitiska barnens liv var inte barns liv. Föräldralösa små försökte klara sig på gatorna. Hungriga, törstiga, vadande bland soporna. ”Det kommer att bli bättre, vi tror på Haiti”, sa min chaufför då.

De jag talar med nu säger att allt fortfarande är exakt sig likt. Haiti väntar fortfarande på världens hjälp – som inte kommer. I Martissant bär barnen varandra till kolerakliniken. Längs kullarnas sluttningar håller tälten precis pall för vindarna. 

I centrala Port-au-Prince lever människor som mitt i en soptipp. Visste du det att en unge kan räddas från kolera genom bara några kronor av dina pengar? Det betyder att de där nya skorna du önskat dig i julklapp kan rädda flera skolklasser som drabbats av den dödliga sjukdomen. Ta dig en allvarlig funderare på det.

– Moa Kärnstrand, nyhetschef, Metro Göteborg

Så kan du bidra:

Via SMS Skicka: Plåster till 72 970 och skänk 50 kr. Skicka: Plåster 100 till 72 970 och skänk 100 kr. Skicka: Plåster 200 till 72 970 och skänk 200 kr. (Av en gåva om 50 kronor tillfaller cirka 45,62 kronor Läkare utan gränser. Resterande summa är avgifter där cirka 3,13 kronor går till mobiloperatörerna och cirka 1,25 kronor går till teknikleverantörerna.)

Bank-/Plusgiro Skänk en valfri gåva: Plusgiro 90 06 03-2. Bankgiro 900-6032. Märk: Plåster.

Online Skänk en gåva via Läkare utan gränsers sajt: www.lakareutangranser.se/plaster

Läkare utan gränser, eller Médecins sans frontières (MSF), är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där det behövs mest. Organisationen bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet.

Hit går dina pengar:

Det finns sjukdomar som vi i Sverige antingen har utrotat eller lärt oss att enkelt och billigt behandla eller förebygga. Samma sjukdomar dödar miljontals människor – och framför allt barn – i fattiga länder. De insamlade pengarna går till projekt där Läkare utan gränser arbetar mot sjukdomar som malaria, mässling, undernäring, luftvägsinfektioner och diarrésjukdomar, bland annat genom projektet i Bangladesh.

Visste du att:

… 50 kronor räcker för att rena vatten till 5 000 personer, och därmed undvika diarrésjukdomar. … 100 kronor räcker till mässlingvaccin åt 66 barn. … 500 kronor gör att 100 barn kan behandlas för malaria.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro