ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Håkan Hellström gör sin sista spelning – innan omtalade pausen

Fredrik Tideman · 29 Jul 2017
Uppdaterad 29 Jul 2017
Håkan Hellström intar scenen på Ullevi på lördagskvällen. Det är andra spelningen på två dagar i hemstaden för göteborgaren.

Håkan Hellström intar scenen på Ullevi på lördagskvällen. Det är andra spelningen på två dagar i hemstaden för göteborgaren. Foto: Per Wahlberg/TT


I kväll avslutar Håkan Hellström sin sommarturné en spelning på Ullevi. Nu väntar en paus för göteborgaren – och frågan är vad som händer sen. "Det vore nog hälsosamt om han försökte ta ner hela grejen en smula", säger Håkan Steen, musikredaktör på Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Håkan Hellströms sommarturné 2017 har präglats av gästartisterna. Erik Lundin har hängt med som förband och gäst på de flesta spelningarna, precis som Silvana Imam. Under turnéns gång har Hellström också fått sällskap på scenen av First Aid Kit, Ola Salo, Veronica Maggio och Daniel Gilbert. 

Håkan Steen, musikredaktör på Aftonbladet, tycker att gästerna har varit välgörande för sommarens konserter:

– Jag hade gärna sett att han bjöd in fler. Allt det där gör att det sprakar till lite. Vi får hoppas att First Aid Kit har möjligheten att komma till Ullevi också för det var fantastiskt bra i Stockholm, det var nästan höjdpunkten.

Hur har sommarens turné varit annars?

– Om man har sett Håkan några gånger de senaste åren så känner man att det är mycket som är sig likt. Dels vilka låtar han väljer att spela och hur han bygger upp saker dramaturgiskt och visuellt. Så man börjar väl känna lite grann att det är dags att han hittar på något nytt. 

Det senaste året har Håkan hunnit med både en vinterturné med spelningar i storstädernas arenor och sommarens besök på bland annat Stockholms stadion, Bråvalla och Ullevi. Nu är frågan hur han ska toppa den här perioden.

– Det vore nog hälsosamt om han försökte ta ner hela grejen en smula. Han har sagt att det är så svårt att göra det, om han skulle spela på mindre ställen så är det många som skulle bli besvikna för att de inte fick se honom. Bruce Springsteen ska spela en månad på någon teater i New York i november, något sådant skulle kanske vara intressant för Håkan framöver, säger Håkan Steen.

Det kommer att dröja ett tag innan det finns möjlighet att se honom igen. I slutet av maj skapade en intervju i Svenska Dagbladet rubriker när Håkan hintade om en längre paus.

– Jag kommer att vara borta i några år nu. Jag kommer inte tillbaka nästa år och jag kommer nog inte tillbaka året efter det, sa han till tidningen.

I vissas öron lät det som ett avsked, vilket Hellström senare kommenterade i en intervju med Expressen:

– Det här är inget som helst ”farväl”, det är en alldeles för dramatisk rubrik. Det brukar ta ungefär två tre år att göra en ny platta, så det är väl den vanliga pausen man kan tala om. Jag ska börja skriva på nya låtar redan i höst, sa han till tidningens Anders Nunstedt i början av juni.

Så vad kan vi förvänta oss av nästa skiva? Håkan Steen hoppas att Hellström vågar ta ut svängarna rejält  kanske genom att spana mot hiphop-scenen.

– Han verkar själv väldigt inne på det som Silvana och Erik Lundin gör, så jag vet inte om han kan gå lite åt det håller. Det hade ju ingen förväntat sig. Det blev en väldig energi när hans band spelade Erik Lundins låtar på samma sätt som det blev jävligt häftigt när Erik Lundin kom in i ”Kom igen Lena” och körde sin grej. Där fanns det någon slags ny energi.

pil
Håkan i siffror

24 714 278…

…spelningar har ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” på Spotify i skrivande stund. Mest spelad är dock ”Det kommer aldrig va över för mig” med över 46 miljoner spelningar.

70 144…

… personer var det i publiken under Håkans rekordspelning på Ullevi 2016. Håkan innehar även andra och tredje platsen på publikrekordslistan.

17…

…år sedan är det debutskivan ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” släpptes, närmare bestämt den 13 oktober 2000.

5…

… år spelade Håkan i Gais. Det var mellan 12 och 16 års ålder, har den gamla vänsterbacken berättat för Göteborgsposten.

9…

… Grammisar har Håkan fått. Den första var årets textförfattare år 2000, de senaste var år 2014 när han tog hem en trippel; årets rock, årets låt och årets textförfattare.

27 766…

… personer i Sverige gick och såg filmen ”Känn ingen sorg” under premiärhelgen i juli 2013. Filmen är baserad på Håkans låttexter.

pil
Sagt om sommarens konserter

”Finalen blir en klang och jubelfest, en lyckligt soulig rock’n’roll-show med en publik som äntligen bestämt sig för att hoppa på partytåget. Plötsligt finns den bekanta energin i luften, och Håkan och hans band låter blixten slå ner gång på gång på gång.”

Anders Nunstedt, Expressen, om premiären på Stockholms stadion 9/6. Konserten fick tre av fem getingar.

”Han klarar ju av att hantera en sådan situation och det gör ju att det blir speciellt. Det är inte så många andra som gör det. Folk förenades i regnet på något sätt och det var ju lite vackert. Trots att det var bättre väder dagen innan så var det en helt annan laddning den andra kvällen.”

Håkan Steen, Aftonbladet, om andra kvällen på Stockholm stadion då konserten fick avbrytas i en kvart på grund av ett regn- och åskoväder.

”Ena stunden trodde man att marken skulle brista när Håkan och bandet maxade 2 steg från paradise. Kort därefter rann tårarna i Brunnsparken när hela publiken sjöng med i Valborg.”

Karl Schriver-Abeln, Nerikes Allehanda, om konserten i Örebro 7/7. En spelning som fick högsta betyg.

”Håkan behandlar låtarna mer som sina rumlarkompisar än sina käraste barn. I de snabbare spåren, som Ramlar och En midsommarnattsdröm är det till musikens fördel, medan jag önskar att han sjöng ballader som Jag har varit i alla städer och Valborg lite mer rakt upp och ner.”

Per Magnusson, Aftonbladet, om Bråvallaspelningen den 30 juni, som fick fyra plus av fem möjliga

”Det är örhänge efter örhänge ur Hellströms numera digra låtskatt. Det är dansande och glada fans i alla åldrar och storbandssoulig vägg av ljud och sväng från scenen.”

Jonas Brefält, Värmlands folkblad, om konserten i Mariebergsskogen, Karlstad, 8 juli. En konsert som behlönades med fyra av fem solar.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro