ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Häktade för gruppvåldtäkten i Fittja släppta – kvinnans advokat rasar

Karl Enn Henricsson · 8 Dec 2017
Uppdaterad 8 Dec 2017
”Min klient reagerar mycket starkt på beslutet och känner sig rättslös”, kommenterar advokat Elisabeth Massi Fritz beslutet.

”Min klient reagerar mycket starkt på beslutet och känner sig rättslös”, kommenterar advokat Elisabeth Massi Fritz beslutet. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin


De tre män som suttit häktade misstänkt för gruppvåldtäkten i Fittja har försatts på fri fot i väntan på dom. Det är en indikation på att de kommer att frias. Min klient reagerar mycket starkt på beslutet och känner sig rättslös”, kommenterar advokat Elisabeth Massi Fritz beslutet.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, anmälde att hon hade utsatts för en gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja den 14 augusti förra året. Tre män åtalades för grov våldtäkt, och två män åtalades för medhjälp till grov våldtäkt. Åklagaren ville att samtliga skulle dömas till fängelse då rättegången avslutades under onsdagen.

Men nu har tingsrätten beslutat att de tre män som var åtalade för våldtäkten ska släppas ur häktet. Det är en indikation på att de inte kommer att dömas för grov våldtäkt.

”Min klient reagerar mycket starkt på beslutet och känner sig rättslös. Hon kommenterar – ”Vem ska tro på mig jag är ju missbrukare och beter mig inte som det perfekta offret domstolen är van vid””, skriver advokat Elisabeth Massi Fritz i ett sms till Metro.

Hon skriver vidare: ”Jag som hennes advokat är förstås förbannad på att denna grupp utsatta kvinnor inte tas på allvar, vi avvaktar med fler kommentarer tills dom meddelas. Jag kommer fortsätta kämpa för min klient eftersom hon har varit utsatt för en allvarlig våldtäkt” Det här målet ska prövas genom alla instanser det går”.

Kvinnan har berättat att hon följde med en för henne okänd kille till trapphuset för att köpa narkotika. Ett tiotal män förgrep sig på henne, och det kan ha varit upp till 20 personer på plats i trapphuset, har hon berättat.

I slutet av förra året kunde sperma från kvinnans kläder matchas mot tre misstänkta gärningsmän. De greps först i mitten av juni, på grund av resursbrist hos polisen, enligt åklagare Markus Hankkio.

De tre männen har gått med på att de har haft sexuellt umgänge med kvinnan, men hela tiden nekat till brott.

– För de tre som är häktade misstänkta för våldtäkt yrkade jag sex års fängelse som utgångspunkt, sa åklagare Markus Hankkio till Metro under onsdagen.

– Men en av männen var 17 år vid tillfället och då yrkade jag på under två och ett halvt års fängelse. En annan av männen var under 20 år vid tillfället och då yrkade jag fem års fängelse.

En av männen, en 23-åring, försvaras av advokat Robin Grönvall.

– Min klient är nöjd över att ha blivit släppt. Han har hävdat sin oskuld hela tiden. Han har redan vid första förhöret berättat sin version av händelseförloppet, och det är samma version som också presenteras vid tingsrättsförhandlingen.

Åklagaren ville att de två män som åtalades för medhjälp skulle få två års fängelse vardera.

Dom kommer den 19 december.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro