ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Häktet rustar för julhelgen

metro · 22 Dec 2012
Uppdaterad 21 Dec 2012
Häkteschefen Joachim Moberg tror att samtal är det bästa sättet att göra julen uthärdlig för de intagna. 

Häkteschefen Joachim Moberg tror att samtal är det bästa sättet att göra julen uthärdlig för de intagna.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Även bakom säkerhetsdörrar, pansarglas och galler rustas det för julen. Våldsbrotten i hemmen ökar, vilket sätter press på polis och häkten i Skåne.

klar

Artikellänk är kopierad

När skåningarna rustar för att fira jul med familjen förbereder sig polisen för att våldet i nära relationer ökar. En ökning som drivs på av lång ledighet och alkohol.   

– Finns det våldstendenser i familjen är det större risker att det inträffar något när man spenderar mycket tid tillsammans, säger Katrin Bergqvist, kommunikationsansvarig på Koncept Karin, Malmöpolisens spe-cialavdelning för våld i nära relationer.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, som Metro tagit fram, är just december den månad då flest skåningar anmäler misshandel inomhus, den vanligaste formen av våld i nära relationer. För att hantera problemet kommer familjevåldsenheten och Koncept Karin vara bemannade även under julens röda dagar.

På häktet i Malmö rustar man också inför julen. Häkteschefen Joachim Moberg är medveten om risken för att våld i nära relationer kan öka under helgerna.

– Det är alltid en risk när det är alkohol inblandat, säger han.

Samtidigt siktar han och hans personal på att göra julhelgen så dräglig som möjligt för de intagna.

– Vi försöker göra det så bra och säkert som möjligt, säger han.

Enligt Joachim Moberg kommer de intagna bland annat serveras julmat men någon Kalle Anka blir det inte, på grund av de intagnas kraftiga restriktioner. Men viktigast tror Joachim Moberg är att de häktade får någon att prata med och därför jobbar fängelseprästerna i Malmö extra under julhelgen.

– Just här på häktet är vi nästan de enda som får komma in och samtala med de häktade. Vi är här för att bryta isolationen, säger fängelseprästen Anna Karin Lundgren. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro