ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hälften av krogarna säljer alkohol till minderåriga

Emmelie Wallroth · 4 Jul 2014
Uppdaterad 4 Jul 2014

Under Almedalsveckan utförde Ungdomens Nykterhetsförbund kontroller på krogarna i Visby. Och resultatet visar att sex av tolv krogar sålde alkohol till minderåriga – den yngsta bara 14 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Thorson, förbundsordförande på UNF.
Malin Thorson, förbundsordförande på UNF.Foto: Ungdomens Nykterhetsförbund & AP

Metro har tidigare rapporterat om William, 14, som kunde köpa alkohol på Systembolaget och hur Systembolaget bjöd en minderårig på vin under Almedalsveckan.

Och den tredje juli, mitt under Almedalsveckan, besökte Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) tolv krogar i Visby. Vid varje krogbesök skickades en minderårig medlem från UNF tillsammans med minst en myndig för att testa om den minderåriga fick beställa alkohol.

Medlemmarna var mellan 14-17 år gamla och kontrollerna visade att hälften av krogarna serverade alkohol till minderåriga, enligt UNF.

– Jag önskar att jag vore förvånad, men det är jag inte. Jag blir uppriktigt arg över att en 14-åring kan gå in och köpa alkohol, säger Malin Thorson, förbundsordförande för UNF.

Nästa vecka är det den så kallade ”Stockholmsveckan” – då tusentals festande unga intar Visby.

– Nu under Almedalsveckan kan man känna att det har varit en avslappnad attityd till alkohol, och det kommer så klart vara ett problem även nästa vecka och framöver, säger Malin Thorson.

Endast två av testpersonerna blev ombedda att visa legitimation, och en av dem fick köpa trots att det stod att personen var 17 år, uppger UNF. De vill nu se en förbättring av tillsynen på krogarna och har skickat resultatet från kontrollen till region Gotland.

Systembolaget bjöd minderårig på vin

William, 14, kunde handla på Systembolaget

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro