ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hälften av landets privata vård finns i Stockholm

Ellinor Skagegård · 15 Aug 2013
Uppdaterad 15 Aug 2013

Varannan vårdcentral i Stockholms län ägs av ett privat företag. Förra året gick 11,5 miljarder kronor till länets privata sjukvård och i vissa stadsdelar i Stockholms stad finns inte längre några offentligt ägda vårdcentraler.

klar

Artikellänk är kopierad

Filippa Reinfeldt inviger en kombinerad vårdcentral och tandläkarmottagning. På många platser i Stockholm är det svårt att hitta ett icke-privat alternativ.
Filippa Reinfeldt inviger en kombinerad vårdcentral och tandläkarmottagning. På många platser i Stockholm är det svårt att hitta ett icke-privat alternativ.

Landstinget köper allt mer vård från privata företag. I dag går ungefär 12 procent av Sveriges totala sjukvårdkostnader, 24 miljarder kronor,  till privata aktörer.

Mest privat vård köper Stockholms läns landsting. En dryg fjärdedel av all vård, och hälften av alla vårdcentraler, i Stockholms län ägs nu av privata företag, visar en bokslutsrapport från Sveriges kommuner och landsting. – Vi har valt att göra så då vi tycker att patienter ska få möjlighet att kunna välja en vårdcentral där man själv trivs och en läkare man har förtroende för, säger sjukvårdslandstingsråd Birgitta Ryderg (FP) Men landstingsrådet Dag Larsson (S) är kritisk och tycker att pratet om allas rätt att välja vård snarare handlar om företagens rätt att tjäna pengar på skattemedel. – Det startas inga vårdcentraler i landstingets egen regi i dag. Även om det inte finns något offentligt beslut är det uppenbart att man sagt till den egna primärvården att inte utveckla ny verksamhet.  Jag tycker det är väldigt tråkigt, den offentliga vården behövs. Vad får detta för konsekvens för patienterna? – En del vill inte gå till en vårdcentral som ägs av ett riskkapitalbolag. På Södermalm, där jag bor, finns inga offentliga vårdcentraler. Valmöjligheten har i själva verket minskat, säger Dag Larsson. – Det viktiga är att vi följer upp kvaliteten på vården, inte vem som står på lönebeskeden. Dag Larsson kan välja att åka till en vårdcentral någon annanstans i länet, det är korta avstånd i Stockholm, svarar Birgitta Rydberg. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ellinor Skagegård
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro