ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hälften av svenskarna dricker mer på semestern

metro · 18 Jun 2013
Uppdaterad 1 Jul 2013

Nya siffror visar att mer än hälften av alla svenskar dricker alkohol i större mängd under semestern. – Bråk i relationer och barn som far illa blir konsekvenserna, säger Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i social medicin.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu stundar semestertider. Långledigt och inga tider att passa. För 52 procent av Sveriges befolkning innebär semestern dessutom mer alkohol än vanligt, enligt en ny Sifo-undersökning som Systembolagets dotterbolag IQ låtit göra.

- Det är klassiskt att man förknippar ledighet och avkoppling med alkohol.

Sommaren är ganska lång, och många hinner dricka mycket. När hösten närmar sig är det lätt att man fortsätter, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ, som arbetar för att minska alkoholkonsumtionen.

Studien bygger på svar från en webbpanel med 1000 deltagare från 18 år och uppåt. 3 av 10 uppger att de har någon i sin närhet som dricker för mycket på semestern.

- Dessutom är det fler som oroar sig för sitt eget drickande efter sommarmånaderna jämfört med andra tider på året, säger Magnus Jägerskog.

Enligt Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i social medicin på Karolinska Institutet, är ökad konsumtion på sommaren inget problem för de flesta.

- Men för dem som ligger på gränsen till riskbruk är det problematiskt. Och det gör ju ett antal hundra tusen svenskar, säger Sven Andréasson.

Enligt honom krävs det många års hårt drickande innan kroppen tar skada fysiskt.

- Den omedelbara faran med att dricka är att man kan få för mycket av det goda och bli berusad. Det leder till konflikter i relationer och att barn far illa. Många får även psykiska konsekvenser, som ångest och svårt att sova, säger Sven Andréasson.

Ett tips till dem som oroar sig för sin konsumtion är att börja registrera alkoholintagen.

- Skriv upp i kalendern när och hur mycket du dricker. Det ger en bra överblick, säger Sven Andréasson.

Tips från alkoholläkaren och professorn Sven Andréasson:

- Drick långsamt

- Varva med alkoholfria drycker

-Ät mat

- Sätt en egen gräns för hur mycket du tänker dricka under en kväll

Riskbruk innebär ett alkoholbruk som medför förhöjd risk för skadliga fysiska, psykiska och sociala konsekvenser. Här drar Statens folkhälsoinstitut gränsen för riskbruk av alkohol (ett standardglas innehåller 12 gram alkohol)

För män:

• mer än 14 standardglas per vecka

• mer än 4 standardglas vid ett och samma tillfälle

För kvinnor:

• mer än 9 standardglas per vecka

• mer än 3 standardglas vid ett och samma tillfälle

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro