ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hälften känner någon med alkoholproblem

Anders Göransson · 14 Nov 2012
Uppdaterad 14 Nov 2012

Var fjärde svensk går just nu runt och oroar sig över att en bekant eller anhörig dricker för mycket alkohol. Men trots farhågorna är det många som inte kan förmå sig att ta upp problemet med personen i fråga. Det visar en undersökning som presenteras i dag av Novus på uppdrag av IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Undersökningen visar att drygt varannan svensk, 51 procent, känner någon som de tycker dricker för mycket alkohol. Av dessa uppger hälften att de känner oro för personen i detta nu.

Men att ta steget och berätta om sin oro för den som dricker för mycket är svårt för många, och särskilt för yngre personer. Mindre än hälften i åldersgruppen 18–35 år har gjort det, enligt rapporten.

Det är synd, för den som har eller börjar få alkoholproblem vet nästan alltid om det – och några ord av omtänksam oro från en vän kan vara knuffen som behövs för att man ska ta itu med dem. Det säger alkoholforskaren Sven Andréasson, professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet.

– När man frågar folk vad som fick dem att sluta dricka så är det i allmänhet sociala faktorer, sociala påtryckningar. I en del fall är det behandling, men i de flesta fall handlar det om att någon som står en nära agerat. Om en person som man har förtroende för och litar på tar upp frågan – berättar att de sett saker eller är oroliga – så tar det skruv, säger han.

Och det behöver inte krävas mycket.

Sven Andréasson berättar om ett fall där en person var inne i ett svårt beroende och hade med sig flaskor till jobbet varje dag. Han trodde att ingen hade uppmärksammat det. En dag gick ett gäng till lunchrestaurangen tillsammans, och den här mannen dök in på toaletten med sin lilla flaska och tog en drink innan han gick ut i matsalen.

– Då säger kompisen ”vafan, du luktar ju sprit!”. Och bara den kommentaren fick honom att fatta att hans drickande inte var någon hemlighet. Det räckte för att puffa honom över beslutskanten. Sedan drack han aldrig mer.

Så enkelt är det sällan, medger Sven Andréasson.

– Men det kan vara en motivationshöjare.

SÅ TAR DU SNACKET – OCH DÅ SKA DU STÅ ÖVER

Varför? – Framför allt för att man bryr sig. För att det är en person som man gillar och inte vill ska råka illa ut. Medmänsklighet, helt enkelt. Dessutom har det faktiskt effekt i många fall. Sociala faktorer och påtryckningar är det vanligaste skälet till att folk slutar dricka.

Vem?  – Man bör ha en relation där det spelar roll vad man tycker och känner, annars kommer inte personen att lyssna. På en stor arbetsplats kan det finnas många personer vilkas alkoholbruk man undrar över, men om man inte har ett förtroende bör man inte ta den typen av samtal.

Hur gör man? – Det tycker många är svårt. Man vill inte tränga sig på, inte stöta sig och göra ont värre. Det bästa är om man kan förmedla att man känner oro, säger att man kanske har fel, men har uppfattat och sett saker. Och att man är beredd att hjälpa.

Hur gör man inte? – Undvik att vara konfrontativ och att använda etiketter. Säg inte ”jag förstår att du är alkoholist”. Ge inte råd som inte är efterfrågade, som ”du borde gå till AA”. Använd inte fackuttryck, utan tala med personen mer som en god vän.

Källa: Sven Andréasson

Foto: Lotta Bergseth
klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro