ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hälften struntar i 30-gräns

Andreas Nordh · 21 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Kompisarna Sara Forsell och Emy Berntsson i Göteborg passerar dagligen Amiralitetsgatan på sin väg till Karl Johansskolan. 

Kompisarna Sara Forsell och Emy Berntsson i Göteborg passerar dagligen Amiralitetsgatan på sin väg till Karl Johansskolan.  Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

TRAFIK. Trafikanterna struntar i 30-gränsen utanför länets skolor. I en ny rapport visar det sig att nästan hälften kör för fort. – Det som gör mig mest oroad är de tunga fordonens dåliga respekt för fartgränsen. De har betydligt sämre förutsättningar att klara av en incident om farten är hög, säger Ralph Bjarnesund på Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF, i väst.Rapporten omfattar en kontroll på vägar utanför 40 olika skolor i Västsverige. Rapporten visar bland annat att var tionde förare körde 41 km/h eller fortare och två procent körde fortare än 50 kilometer i timmen.

Men liknande problem finns i övriga delar av Sverige.– Om man kör på någon i 30 km/h har åtta av tio en chans att överleva. Kör man på någon i 50 km/h så är det tvärtom. Då har bara två av tio en chans att överleva. Det är åt helvete att de kör 57 på en 30-väg, säger Kjell Cronvall på NTF Stockholms län.Mian Larssons dotter går på Karl Johanskolan i Göteborg och Mian tycker det borde finnas bättre skyltning på vägen utanför.– Ibland kör de väldigt fort här. Jag hämtar Gabriella själv. Annarshade jag varit nervös av att släppa iväg henne.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Nordh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro