ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hälften vill ha bort tobak från butikerna

TT · 21 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Varannan svensk vill förbjuda tobaksförsäljning i livsmedelsbutikerna, visar en undersökning som Cancerfonden gjort.

2005 dog 3 501 svenskar i lungcancer. Fortfarande dör fler män än kvinnor i lungcancer, men de ändrade rökvanorna bland kvinnor på 1960- och 1970-talen har lett till en fördubbling av dödsfallen bland kvinnorna de senaste 20 åren. I dag är lungcancer den cancersjukdom flest kvinnor dör i.

I sin årliga cancerrapport, som TT tagit del av, kräver Cancerfonden att rökningen ska bli nästa stora hälsopolitiska fråga.

Varje år börjar 16 000 ungdomar röka. En fjärdedel av flickorna i årskurs nio svarade 2006 att de röker.

En Sifoundersökning som Cancerfonden låtit göra, och som presenteras i dag, visar att 63 procent av rökarna mellan 15 och 29 år skulle röka mindre om det var svårare att få tag i tobak. Mer än hälften, 57 procent, av svenskarna är också positiva till att förbjuda tobaksförsäljning i livsmedelshandeln.

Tobaksfrågorna får för lite uppmärksamhet bland politikerna, tycker Cancerfonden. Få av riksdagens motioner handlar om rökningen, och när de statliga anslagen till alkohol- och narkotikafrågor kostar 258 miljoner kronor är anslagen till tobaksförebyggande arbete 13,5 miljoner kronor.

Cancerfonden efterlyser en nollvision, likt den i trafiken. Enligt Sifoundersökningen tycker 63 procent av befolkningen att det är dags att införa en nollvision när det gäller tobaksrökning. Också bland riksdagsledamöterna finns ett stöd för en nollvision: 65 procent av ledamöterna kan tänka sig en sådan. Bland kristdemokrater och miljöpartister vill hela 90 procent ha en nollvision medan bara en tredjedel av moderaterna och folkpartisterna i riksdagen är för en sådan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro