ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Halkan är snart här – se till att ha vinterdäcken redo

Julia Kimell · 11 Nov 2015
Uppdaterad 15 Nov 2015
Halkan är snart här – se till att ha vinterdäcken redo Den 1 december ska du senast ha bytt till vinterdäck

Halkan är snart här – se till att ha vinterdäcken redo Den 1 december ska du senast ha bytt till vinterdäck Foto: Bertil Ericson/TT/Pedersen Terje/TT


Halkan slår nu till mot de nordligaste delarna av vårt land. Det börjar bli dags att byta till vinterdäck. Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att vinterdäcken ska vara på, men än så länge är det lugnt på verkstäderna i södra och mellersta Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

– Ja, här på verkstaden är det lugnt, det är det nästan överallt i Södra Sverige. I normala fall brukar vi ha varit igång i en månad den här tiden på året. Så här lugnt har vi faktiskt inte haft det på jättelänge, säger Niclas Ahl på Mekonomens bilverkstad i Malmö. När det är som mest ruljans tar de emot hundra bilar om dagen, men just nu har de bara 10-20 bilar per dag.

►LÄS MER: Tänk på det här när du byter däck på bilen

Lagboken säger att den 1 december – då ska vinterdäcken vara på. Så vi har fortfarande över två veckor på oss.

I Norrlands verkstäder går det betydligt vildare till. En mycket stressad Jonas Lindegren på Nymans däck i Umeå svarar när Metro ringer. -Hos oss är det helt fullt. Det är ett bra tecken. Det brukar bero helt på hur vädret ser ut, men nu är det kallt, säger han.

Det finns två sorters däck att välja på: dubbdäck och friktionsdäck. Mönsterdjupet ska vara åtminstone 3 millimeter. För den som kör mestadels i stadstrafik är friktionsdäck att föredra, medan landsortschauffören bör satsa på dubbat. På landsvägar är det ofta is med snö på.

►LÄS MER: Pappa och två barn skadade av däck

Dubbdäcken får sitta på mellan den 1 oktober och den 15 april, samt då väglaget kräver det. – Kom ihåg att du ska ha dubbdäck även på ditt släp, så fort det är is, snö eller frost på vägarna, säger Mekonomens Niclas Ahl, som berättar att de under de mest intensiva veckorna ibland jobbar framåt 23-snåret på kvällarna för att få klart alla bilar i tid. Men än så länge är det för varmt i Malmö för att komma upp i sådana nivåer.

I Stockholm är det också för varmt för att däckbytessäsongen ska kunna rulla igång på allvar. Katarina Buraia på Däckskiftarna i Bromma Blocks får vänta in ruschen. – Det har inte blivit tillräckligt kallt än. Vi har drop-in så vi kan inte se att det skulle vara extra mycket bokningar där runt 1 december än. Det verkar som folk går och väntar in kylan, och skjuter fram däckbytet så länge det går.

►LÄS MER: Är dubbdäck livsfarliga? Eller livsnödvändiga?

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro