ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Halkan slog till mot julresenärer

TT-METRO · 22 Dec 2012
Uppdaterad 22 Dec 2012
Flera incidenter inträffade i går när halkan slog till. Mellan Nyköping och  Södertälje körde en bil in i mitträcket. 

Flera incidenter inträffade i går när halkan slog till. Mellan Nyköping och  Södertälje körde en bil in i mitträcket.  Foto: Johan Nilsson/SCANPIX


I dag är en av de stora resdagarna i trafiken. Men redan i går inträffade olyckor och störningar uppstod i jultrafiken. Trafikverket är oroat inför helgen.

klar

Artikellänk är kopierad

I går inträffade flera incidenter i jultrafiken. Sex personer skadades i en trafikolycka med en bärgningsbil på E4:an i Kramfors. Trafiken stod still i nästan två timmar. 

Även om dödssiffrorna i jultrafiken har minskat de senaste åren råder oro hos Trafikverket inför helgen. Under de senaste tio åren har sammanlagt över hundra liv skördats i jultrafiken. 

– Förra året omkom två personer i trafiken i samband med julhelgen – det var ovanligt få, säger trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

– Tittar man tillbaka 25 år i tiden så var just julhelgen en av årets riktigt svarta helger. Det är fortfarande alltför många som skadas i jultrafiken. 

Det finns många sätt att minska risken för att råka ut för allvarliga olyckor. 

– Via Trafikverkets sajt kan man hitta alla mötesfria vägar och vägar med trafikkameror – där vet vi att risken för svåra olyckor är betydligt lägre, säger Tingvall. 

Det kan vara bra att inte vänta om man ska ge sig ut. Under kvällen och natten mot julafton väntas ett kraftigare snöfall dra in över landets södra delar. 

Flyget: Var ute i god tid I går flöt flygtrafiken på bra utan större störningar, uppger Swedavia, som driver Arlanda och Bromma flygplats. Tillsammans med flygbolagen hade man stärkt upp med extrapersonal på flygplatserna. Som prognosen ser ut ska flygen lyfta i dag och i morgon. 

– Jag vågar inte uttala mig om hur det kommer att se ut lördag och söndag men som prognosen ser ut, har jag inte fått några indikationer på att det inte skulle flyta på, säger Anna Domanders, Swedavias pressjour. Det är inte fler flygresenärer inför jul, men fler ovana resenärer. 

– Vi uppmanar alla att vara ute i extra god tid och att ta reda på vad som gäller för bagage och handbagage så att man inte behöver packa upp julklapparna i kön till säkerhetskontrollen.

Tåget: Förseningar i går Resenärer norr om Stockholm fick en dålig start på julresan i går. Ett signalfel orsakade stopp i trafiken mellan Gävle och Uppsala. Fjärrtågen kunde så småningom ledas om via Avesta/Krylbo. Felet beräknades vara åtgärdat tidigast under lördag förmiddag, enligt Trafikverket

– Det är svårt att säga hur stora förseningarna blir, men vi pratar timmar, säger Monica Näslund, Trafikverkets pressjour.  

I dag och i morgon väntar SJ flest julresenärer. Särskilt på eftermiddagarna är trycket högt. Men som prognosen ser ut nu borde åtminstone inte vädret ställa till det för tågtrafiken. 

– Vädret är gynnsamt, det har varit lite lätt snöfall men det är inget som har påverkat trafiken och det verkar hålla fram till julafton så vi hoppas att det ska fungera bra, säger Magnus Andersson på SJ:s pressjour. 

Trafiken: Tät trafik och halka I går ställde halkan till det i biltrafiken på vissa platser i landet. I södra Stockholm inträffade en del avåkningar och trafikolyckor men inga allvarligare incidenter. Enligt Trafikledningscentralen var trafiken ”ungefär som en vanlig fredag”. Även i dag väntas lokal snöhalka under tidig morgon i bland annat Uppsala, Östergötland och Gävleborgs län, enligt Trafikverkets prognos. Man varnar också för mycket trafik på vägarna, särskilt i Mellansverige. 

– Det finns ett mönster just på julen och det handlar om att folk reser till exempel till skidorter, säger Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket. 

Man får vara beredd på att det kan ta längre tid än vanligt.  

– Det är mycket bilar på vägarna, det är bra att välja stora vägar för säkerheten, säger Roger Falk.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-METRO
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro