ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Håll dig frisk under vabruari – så smittar de vanliga sjukdomarna

Linnéa Borgert · 15 Jan 2017
Uppdaterad 7 Feb 2017
Att tvätta händerna ofta och att inte ta för mycket i sitt ansikte minskar risken för många vanliga sjukdomar.

Att tvätta händerna ofta och att inte ta för mycket i sitt ansikte minskar risken för många vanliga sjukdomar. Foto: STANCA SANDA / Alamy


I februari, också känt som "vabruari", brukar både influensan och vinterkräksjukan nå sin peak. Men hur smittar virusen egentligen? Genom att ha koll på hur olika sjukdomar smittar ökar du dina chanser att hålla dig själv och ditt barn frisk. Nedan listar Metro hur fem av de vanligaste sjukdomarna smittar.

klar

Artikellänk är kopierad

Influensa

Vad är det?

En infektion som du får av ett virus. Vid influsensa är det är vanligt att få hög feber, muskelvärk, huvudvärk, hosta, ont i halsen och röda ögon. Det är vanligast att drabbas under vinterhalvåret.

Hur smittar det?

Influensa kan smitta genom luften och smittorisken är mycket större inomhus än utomhus. Det kan spridas genom att någon i samma rum hostar, nyser eller andas ut. Det kan även spridas genom så kallad droppsmitta. När någon nyser eller hostar bildas en dusch av droppar som kan nå din ögon, slemhinnor eller händer. De kan också falla ned på saker, som du sedan tar i.

Hur skyddar jag mig?

Influensaviruset är väldigt smittsamt så det är svårt att hindra spridningen av det. Men det finns några tips som gör att risken för att drabbas minskar: tvätta händerna ofta och nogrannt, använd handsprit och undvik att röra vid dina ögon, näsa och mun. Om du tillhör en riskgrupp, till exempel om du är över 65 år eller är gravid, kan det vara en god idé att vaccinera sig.

via GIPHY

Förkylning

Vad är det?

En virusinfektion med sympotom i näsan, bihålorna, munnen, öronen eller halsen. Vanliga symptom är snuva, nästäppa, hosta och huvudvärk och allmän sjukdomskänsla.

Hur smittar det?

Förkylning kan spridas via direkt kontakt. Du kan också smittas genom att någon som är förkyld hostar eller nyser i närheten av dig. Dropparna som kommer från nysningen/hostningen kan även lägga sig på ytor och saker som du sedan tar i.

Hur skyddar jag mig?

Tvätta händerna ofta, använd handsprit och försök att inte ta så mycket på ditt ansikte (ögon, mun, näsa). Om du tar hand om dig själv ordentligt – får tillräckligt med sömn och äter och dricker bra – finns det större chans att kroppen hanterar viruset utan att du får några symptom.

via GIPHY

Magsjuka och vinterkräksjuka

Vad är det?

Magsjuka – att du mår illa, kräks, har diarré och har ont i magen – orsakas oftast av en virusinfektion, men det kan också orsakas av bakterier. Vinterkräksjukan orsakas av Calicivirus.

Hur smittar det?

Många virus som ger magsjuka är väldigt smittsamma. En sjuk person kan föra över smittan både genom direkt och indirekt kontakt med andra. Om någon kräks kan smittan spridas genom små droppar i luften. Om någon är sjuk eller håller på att bli och hanterar mat eller dryck kan smittan föras vidare på det sättet. Vinterkräksjukan smittar lätt och ofta drabbas hela familjer eller förskolegrupper viruset, eftersom man har haft nära kontakt.

Du kan också få magsjuka genom bakterier i mat och dryck som hanterats felaktigt – att maten har tillagats vid för låg temperatur eller att skärbrädan inte har rengjorts tillräckligt. Den vanligaste bakterien som orsakar magsjuka är campylobakter.

Hur skyddar jag mig?

Tvätta händerna noga, speciellt före måltider och efter toalettbesök. Tänk på att handsprit inte påverkar viruset som ger vinterkräksjuka. Använd papper i stället för handdukar på platser där många samlas, till exempel din arbetsplats.

Diska dina köksredskap noggrant och ha gärna olika knivar och skärbrädor för kött och grönsaker. Kyl varm mat snabbt och värm den ordentligt när du ska äta igen. Om du vill vara på den säkra sidan när du reser utomlands bör du undvika mat som inte har upphettats, till exempel sallad.

Halsfluss

Vad är det?

Halsfluss orsakas vanligtvis av bakterier, men också av virus. Den vanligaste bakterien som ger halsfluss är streptokocker grupp A. Den som drabbas får en infektion i halsmandlarna, vilket gör att det gör ont när man sväljer. Det är vanligt med feber, men man brukar inte ha snuva eller hosta.

Hur smittar det?

Halsfluss smittar genom direktkontakt, till exempel om du tar någon i hand och sedan tar på dig själv i ansiktet. Det smittar också genom kyssar.

Hur skyddar jag mig?

Tvätta händerna ofta och undvik att dela handduk, ha handkontakt eller kyssa någon som har halsfluss.

via GIPHY

Vattkoppor och bältros

Vad är det?

En infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Den som drabbas av vattkoppor får feber och vätskefyllda blåsor på kroppen som kliar. Symptomen brukar vara värre ju äldre du är. Man kan bara få vattkoppor en gång.

Hur smittar det?

Om du redan har haft vattkoppor är det helt lugnt att träffa någon som har det. Sjukdomen sprids genom utandningsluften och vid nysningar och hostningar. Det är väldigt svårt att undvika att smitta någon/bli smittad själv eftersom du kan sprida viruset innan du märker att du har det. En vanlig missuppfattning är att du som vuxen kan få bältros om du träffar någon med vattkoppor. Det stämmer inte. Om du har haft vattkoppor stannar viruset kvar i kroppen hela livet. Ibland kan viruset aktiveras igen och orsaka bältros.

Hur skyddar jag mig?

Det är väldigt svårt att stoppa spridningen av vattkoppor eftersom det är luftburet och smittar innan man har några symptom. Det går att vaccinera sig mot sjukdomen, vilket rekommenderas om du som barn eller vuxen har nedsatt immunförsvar.

via GIPHY

Källa: 1177 Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro