ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Håll koll på blodsockret

Gustaf Brickman · 11 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Friberg.
Johan Friberg.Foto: Narges Hassani Espili

Det får inte vara för högt, och det får verkligen inte vara för lågt. För såväl diabetiker som anhöriga är blodsockerhalten alltid en ofrånkomlig del av vardagen. Så här undviker du blodsockerfallen.

Att diabetiker får blodsockerfall, eller hypoglykemi, kan vid första anblicken tyckas konstigt. Diabetes gör ju att man får ett högre blodsocker. Och det är inte heller sjukdomen i sig, utan behandlingen, som är orsak till blodsockerfallen. Diabetesmediciner sänker nämligen blodsockret, och det kan ibland gå överstyr.

– När en icke-diabetikers blodsocker sjunker stannar insulinproduktionen av, men en diabetiker injicerar ju i stället en viss dos insulin. Är den dosen för hög i förhållande till behovet kan det leda till ett blodsockerfall, berättar Johan Friberg, allmänläkare på vårdcentralen Curera i Stockholm.

En bra sockerkontroll hos typ 1-diabetiker sker ofta till priset av att man då och då drabbas av hypoglykemi, förklarar Johan Friberg. Vid typ 2-diabetes är blodsockerfall inte lika vanliga, men de förekommer.

– Det gäller framför allt vid insulinbehandling, men även vid behandling med vissa blodsockersänkande tabletter.

Blodsockerfall är med andra ord en vanlig sidoeffekt av insulinbehandling. Men man kan lära sig att känna igen blodsockerfallen på ett tidigt stadium.

– Tecken på att blodsockret är lågt är darrningar, hunger, svettningar och hjärtklappning. Symptom på sockerbrist i hjärnan – nedsatt koncentration, irritation och oro – är också tidiga tecken.

För dem som nyligen fått diabetes är det viktigt att lära sig att känna igen dessa tecken. Men inte bara för dem.

– Även de som haft diabetes länge ska lyssna noga på kroppen. Ju längre patienten har haft diabetes, desto mer minskar nämligen förmågan att känna av när blodsockret sjunker.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Brickman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro