ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Håll koll på debutanten Jaquline

metro · 6 Dec 2013
Uppdaterad 6 Dec 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Högsta betyg tll en debutant vars röst trollbinder. Och högsta betyg till ett album vars  alla problemformuleringar under kommande valrörelse bör gro ur.

Varje vecka  listar nöjesredaktionen musikhändelserna du inte får missa.

Jaquline Ronneklew “Falling”

Låt

Betyg: 5

Hon debuterar med en låt tillsammans med Titiyo. Förtjänt, jag har sällan upplevt en mer intressant sångerska.

Jaquline Ronneklew, indonesier uppvuxen i Norrland, sjunger om romanser hon upplevt och förlorat med en skälvande darrande och upp-pitchad röst. Hon låter som om hon ska gå sönder närsomhelst.

Att hennes känslouttryck kommer så långt inifrån själen att de smärtar på väg upp och riskerar att rasera hela henne när de rycks loss. Hon är fullständigt magisk och jag är förtrollad.

Låten ingår i EP:n “Wild at heart” som är inspelad hos Frans Hägglund (The Hives, Refused), Per Nordmark (Fireside, Kriget) samt Fredrik Joelson (Mouth). Det här är en ny sångerska du ska hålla koll på.

AMETIST AZORDEGAN

Lyssna här

Kartellen “Ånger och kamp del 2”

Album

Betyg: 5

Skivans viktigaste textrad finns på spåret “Svarta duvor & vissna liljor” där Timbuktus gästvers lyder “Sverige baby, en boulevard av brustna drömmar”.

Raden sammanfattar låtens andemening och omfamnar albumet. Orden speglar vår fallna självbild som medborgare i ett land som står för solidaritet och trygghet och uttrycker besvikelse över en alltmer okamratlig svensk mentalitet.

Rap sätter återigen fingret på folksjälens tillstånd. Den raden är kärnan som alla problemformuleringar under kommande valrörelse bör gro ur.

AMETIST AZORDEGAN

Lyssna här

Gamla Pengar “Fuck the law”

Låt

Betyg: 4

Det skrivs mycket om att hiphop är den enda musik som ifrågasätter makten. Som kritiskt granskar samtiden. Strålande så. Vi behöver fler rasande ställningstaganden bland artister, inte färre.

Men den enda? Nej. Det existerar politik utanför övergödda krönikörers blickfång, bortom öppna debattbrev, vid sidan av journalister som intervjuar journalister om uppvinklade kontroverser.

Punk har aldrig dött, aldrig slutat vara arg. Den är bara underground. Varsågod, Gamla Pengar, Göteborg, 2013, med “Fuck the law”, 1:49. Kick it.

CHRISTOFFER RÖSTLUND 

Lyssna här

Laurel “Fire Breather”

Låt

Betyg: 4

Redan på demostadiet har 17-åriga Laurel Arnell-Cullen nästan kramats sönder i bloggosfären. Inte oförtjänt. Hon jämförs med Lana Del Ray, Ellie Goulding och Lorde, men blir personligare för varje ny vemodslåt hon lägger ut på sin Soundcloudsida.

“Londons sista älskling försöker ställa världen tillrätta med sina kärlekssånger”, skriver Laurel sin egen blogg. Hon har kommit en bra bit på väg.

PETER LINDHOLM

Lyssna här

The Killers “Christmas in LA”

Video

Betyg: 2

Oklart vad som fick Owen Wilson att låna ut sig själv till det här tramset, men det var ju tur för Killers eftersom han är enda behållningen. Visserligen ingen alltför tung uppgift om man betänker att det han har att gå upp mot är sentimental musik och en rent genant text.

MARIA FORSSTRÖM 

Titta här

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro