ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Håll koll på kroppen under jobbintervjun

Caroline Engvall · 17 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Metros Laura Canedo Pouso visar hur man ska och inte ska bete sig under intervjun. 

Metros Laura Canedo Pouso visar hur man ska och inte ska bete sig under intervjun.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

På gång att norpa drömjobbet? Största delen av det vi kommunicerar sitter i kroppsspråket. Kroppsspråksexperten Elaine Bergqvist ger sina nio bästa tips för hur du ska bete dig på anställningsintervjun.

RÖSTEN. Använd rösten smart. För att du ska bli trovärdig behöver du gå ner i ton i sista ordet i meningen. Då blir det ett påstående. När man är osäker och nervös tenderar man att gå upp i ton i sista ordet i meningen. Då blir det en fråga. Pröva själv med följande mening: ”Jag är kompetent.” Gå ner i ton på sista ordet. Testa sedan att gå upp i ton. Vad lät bäst? BLICKEN. Se arbetsgivaren i ögonen när du svarar på frågor. Tittar du bort för länge kan det ge intryck av att du inte har koll på din sak. Tittar du å andra sidan för länge kan det upplevas som hotfullt eller intimt. Din magkänsla vet hur länge du kan hålla ögonkontakt, men flacka inte med blicken.

GRIMASER. Många ser bekymrade ut när de blir intervjuade och som arbetsgivare verkar en grimaserande arbetssökande inte lika trygg som en som nickar och lyssnar intresserat medan han eller hon ställer frågor.TANKAR. För att undvika grimaser och konstigt kroppsspråk bör du undvika katastroftankar som ”tänk om jag gör bort mig”. Fokusera på din kompetens och det du vill ha sagt. När du gör det ändras ditt kroppsspråk och visar att du har något bra att tillföra. ARGUMENT. Varför är du bra för företaget? Ta med dig tre riktigt bra argument plus en brist (för att visa att du har självdistans, men bristen får inte vara för tung).

KLÄDKODER. Kläder kommunicerar. Om du vill säga att du är en i gänget så titta på företagets sajt och klädkoden på företaget. HÅRET. Är du en sådan som pillar i håret, sätt upp det. Pill är tecken på osäkerhet.ANDAS. Ta det lugnt och andas. Det är en person, inte ett monster, som intervjuar dig. Är du lugn ger du generellt ett bättre intryck. FRÅGA. Ställer arbets-givaren en fråga som du inte förstår eller kan svara på behöver du inte komma på något fyndigt svar. Säg i stället att du inte förstår.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro