ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Håll ut, vi går snabbt mot ljusare tider

Anneli Sandberg · 13 Jan 2013
Uppdaterad 13 Jan 2013
På Nirvana på Åsögatan, Södermalm, kan du njuta av solen året runt. –Här får man samma upplevelse som i solen. Du  får värmen, ljuset och D-vitaminerna. I 33 graders värme kan du sola utan farlig UV-strålning. Det är som en liten mini semester att vara hos oss”, säger Birgitta Ohrling, som driver Nirvana.  

På Nirvana på Åsögatan, Södermalm, kan du njuta av solen året runt. –Här får man samma upplevelse som i solen. Du  får värmen, ljuset och D-vitaminerna. I 33 graders värme kan du sola utan farlig UV-strålning. Det är som en liten mini semester att vara hos oss”, säger Birgitta Ohrling, som driver Nirvana.   Foto: Isabel Svensson


Kliver du upp klockan sju för att gå till jobbet och tyngs av mörkret? Håll ut. Om 42 dagar är det ljust när du vaknar.

klar

Artikellänk är kopierad

Solens uppgång sker tidigare och tidigare för varje dag. Den som vaknar klockan sju behöver endast vänta 42 dagar till innan det blir ljust samtidigt som man lämnar sängen. 

Och den 18 mars vinner ljuset äntligen över mörkret. Då blir dagen längre än natten. Och ljuset är viktigt för oss. 

Cecilia Rastad, sjukgymnast och medicine doktor, har tidigare forskat i ljusterapi.

– Det finns en biologisk grund till att vi mår bättre i solsken och är mer aktiva i dagsljus. När det är mörkt ställs kroppen in på sömn och inaktivitet och ljus signalerar till kroppen att vara aktiv, säger hon.

Cecilia Rastads råd om man är en frisk person som tycker vintern är tung är att göra saker man mår bra av och ge sig själv mer ljus på olika sätt.

– Man kan skaffa starka ljusterapilampor av god kvalitet och även om det inte finns tillräckligt med forskning så vet vi av erfarenhet att det hjälper en del. Man kan också tända mycket lampor inomhus och tänka på att ljuset har särskilt god effekt på morgonen. Utlandsresor kan hjälpa andra. Är man deprimerad däremot, ska man söka professionell hjälp.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro