ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hallå där Jeremy Ray

Stockholm Katarina Arnstad · 16 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hallå där.... Jeremy Ray, psykolog på psykologiska fakulteten vid Göteborgs universitet som i en ny avhandling konstaterar att djur inte bara är personligheter utan också har personlighet.

Hur har du kommit fram till det? -Jag har studerat bland annat råttor som känner sig trygga i mörka, trånga utrymmen men som darrar av rädsla när de hamnar på en öppen yta, där de är ett lätt byte för rovdjur. När vi gav den rädda råttan ett ångestdämpande preparat så började den gå runt och vilja upptäcka.

Du har undersökt guppies också. Har de också personlighetsdrag? -Ja, vissa guppies vågar simma runt och studera rovfiskar medan andra gömmer sig under en stock i flera dagar. Alla djur som jag gjort studier på har de grundläggande dragen nyfikenhet att närma sig nya saker samt att undvika faror.

Så människor och djur är mer lika varandra än man kanske trodde? -Ja, väldigt mycket av det som man mäter när det gäller människans personlighetsdrag återfinns också hos djuren.

Jag borde alltså kunna matcha mina personlighetsdrag med det husdjur jag vill köpa för att se så vi inte råkar i luven på varandra för ofta? -Det är möjligt, det har jag inte tittat på. KATARINA ARNSTAD ELMBLAD [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Arnstad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro