ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hallå där Lars Länström

Stockholm Fredrik Beckman · 2 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

, lärare och ordförande i Rädda Banens lokalavdelning i Karlstad, som föreslår webb-kameror i klassrummen så att föräldrar kan se om deras barn sköter sig.

Men tänk om en storebror ser barnen istället för föräldrarna. Då låter ju förslaget lite otäckt: Storebror ser dig! – Jo visst. Men detta är i första hand för att skapa arbetsro. Man kan ta en diskussion med sina egna barn. Förslaget går ut på att värna om de tysta barnen. Att man ska se dem.

Då är väl en webbkamera meningslös. Istället behöver väl lärarna filma lektioner för att ha något eget att titta på och dra lärdom av? ¬ Andra än lärarna kanske kan se. En kurator kanske kan titta och se dem som inte får det utrymme de har rätt till.

Vad är nästa steg för att få dem tysta när barnen vant sig vid kameror? Piska? Arga väktare? – Nej givetvis inte. Man ska försöka se det positiva i det hela. Kunna diskutera hur man beter sig. Jag tror det blir tystare i grupperna och då få de tysta mer utrymme.

Är det positivt med respekt för läraren som bygger på rädsla för föräldrarnas straff, och inte på en respekt som läraren får efter förtjänst? – Klart det sista är det viktigaste. Men det är inte alltid så.

Vilka föräldrar tror du har tid att sitta och titta på barnen på webben på dagarna? – Det handlar ju inte om längre stunder. Det kanske är på en lunchrast, eller så kanske någon jobbar natt. Många jobbar ju annorlunda än för 50 år sedan.

Att publicera bilder på barn på webben är ju kontroversiellt? – Jag förstår den oron. Men man kan ha det bara för föräldrarna genom en pin-kod

Fredrik Beckman

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro